Кои са по-умни: ракетните конструктори или неврохирурзите

Кои са по-умни: ракетните конструктори или неврохирурзите Снимка: sciencealert.com

Не е съвсем ясно, показва ново изследване

За целта учените са провели експеримент с 329 авиоинженери и 72 неврохирурзи, като им възложили серия задачи, на базата на т.нар. „Голям тест за британското разузнаване”, разработен първоначално в Imperial College, Лондон. Резултатите са публикувани в British Medical Journal.

Тестът разглежда области като работна памет, внимание и овладяване на емоциите и изисква решаване на задачи, свързани с тези области. След това резултатите на двете групи са сравнени по между им, и по-важното - с данни, събрани предварително от 18 000 души, определени като средни британци. 

Равносметката е, че неврохирурзите са постигнали значително по-високи резултати от авиоинженерите при решаване на семантични проблеми, като дефиниране на редки думи.

А ракетните конструктори се оказали по-добри във вниманието и задачите за мисловна манипулация, например, въображаемо завъртане на изображения. 

В сравнение с масовите резултати обаче, авиоинженерите не изпъкват в нито една област, а невролозите печелят предимство само в бързината на реакциите, но отстъпват в бързината на паметта. 

„Може би не е необходимо професиите на неврохирурзите и авиоинженерите да се поставят на пиедестал”, казват изследователите и планират да анализират качествата и на други професии, за да открият онази, която съчетава най-много силни страни на човешкия ум

Основната им идея е нито самите ние, нито обществеността да подценяваме или да надценяваме дадена професия, а всеки да потърси реализация в това, което го влече и в което показва най-добри способности – без оглед на престижността и митовете, които се носят за коя да е професионална област.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: