Пет главни заблуждения за известни писатели и техните книги

Пет главни заблуждения за известни писатели и техните книги Снимка: fishki.net

Булгаков не е писал "под морфин", Конан Дойл не е измислил фразата "Елементарно, Уотсън", а Толстой не е ходил бос и не е препасвал ризата си с връв

Артър Конан Дойл: "Елементарно, Уотсън"

Във всички произведения на Дойл Холмс произнася "елементарно"само няколко пъти. И никога - "Елементарно, Уотсън".

Фразата се появява за първи път през 1901 г. в пародия, в която действат Потсън и Шейлок Комбс . "Елементарно, скъпи мой Потсън" идва точно оттам. Фразата толкова се харесва на вестникарите, че те я тиражират навсякъде и скоро тя плътно се приелпва към Холмс. По-късно тя прозвучава в съветската екранизация на приключенията на известния детектив.

Марк Твен описва самия себе си в "Приключенията на Том Сойер"

По някаква причина мнозина смятат, че Сойер е самият Марк Твен. Твърди се, че дори родният град на писателя, с характерното име "Ханибал", се превърнал в истински прототип на Сейнт Питерсбърг от книгата. Но не, Твен не пише за себе си: всички приключения от историята са измислени или са се случвали с някой от приятелите му от детинство.

Лев Толстой ходи бос и в селска риза

Има няколко изображения, на които графът парадира в домашно тъкана риза, която отгоре на това и препасва с връв. Този му образ е тиражиран от неговия приятел, художника Иля Репин. А в ежедневния си живот Толстой носи скъпи палта и дори поръчва шапките си от най-добрите майстори. И даже тези селски дрехи от снимките са ушити по поръчка от скъпа материя. За да си купи такова облекло, обикновеният селянин ще трябва да се потруди шест месеца.

Булгаков пише своите произведения "под въздействието на морфина"

Той наистина е употребявал наркотичното вещество. Даже е описал опита си в разказа "Морфин". Оттам тръгва и митът, че Михаил Афанасиевич е творил строго под въздействието на наркотика. 

А истината е, че Булгаков работи като лекар и си прави ваксина срещу дифтерия. Тя предизвика силни болки, които Михаил заглушава с инжекция морфин. После я повтаря. И още веднъж. След няколко месеца на такива "анестезии" той става наркоман и това продължава повече от година. Спасява го съпругата му - тя започва постепенно да разрежда морфина, постоянно "пасе" Булгаков и му помага да "слезе от зависимостта". Това се случва още преди той да започне да изкарва прехраната си с литература.

Хемингуей написва трогателните редове "за детските обувчици"

Мнозина са чували за историята зотносно спора на "стария Хем" с негов приятел. Твърди се, че Ърнест е казал тогава, че ще напише няколко реда, в които ще покаже истинска житейска драма. И го прави, написвайки върху салфетка: "Продават се детски обувки. Неносени". За този случай обечат данси спомнят неговият литературен агент и цяла армия от почитатели на творчеството на Хемингуей.

А истинатае, че всъщност той никога не е писал такова нещо. Тези редове се появяват във вестник от началото на ХХ-ти век, в който жени дават обяви за продажбата на вещите на мъртвите си деца. Оказва се, че известната фраза изобщо не е измислена от гениален писател, а от неназована млада жена, която е загубила детето си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: