Актуална информация за епидемичната обстановка на 07.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 07.02.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Задава се нова, трета вълна на пандемията - предупреждават здравните власти. Осем области на страната отново се върнаха в критичната червена зона. Към момента държавата е подсигурена откъм медикаменти и предпазни средства, уверяват от Националния оперативен щаб.

Тази сутрин в страната започна третата фаза на имунизацията срещу COVID-19. Ваксини на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ще се поставят на медици, представителите на силовите министерства и структури от националната сигурност. Това стана възможно, след като първите дози от ваксината пристигнаха в България късно вчера.

Ваксинирането стартира в болница „Пирогов“. За днес са планирани имунизации с тази аденовирусна ваксина и в УМБАЛ „Александровска".

От утре (8 февруари) стартира нова програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на хора, преболедували COVID-19. В УМБАЛ „Александровска“ ще се извършват безплатни прегледи и консултации за пациенти, които вече са прекарали инфекцията – със симптоми или безсимптомно, независимо от наличието на потвърдителен тест за наличие на инфекция. Прегледите ще се извършват от екип от специалисти по пулмология, кардиология, нефрология, неврология и психиатрия след записване на час за безплатна консултация на тел. 02/9230467.

Повишава се броят на заразените с коронавирус в област Ямбол. Областта отново влезе в червената зона по заболеваемост. През последната седмица новорегистрираните случаи са 87, докато предходната бяха 58. Повишил се е и броят на пациентите, които търсят спешна медицинска помощ.

Продължава и ваксинирането на рисковите групи. Вече са поставени 720 ваксини, като 275 души, повечето медици, са с втора доза.

Данните за България:

493 са положителните резултати за коронавирус у нас, което е малко над 8% от направените 5733 теста през изминалото денонощие, показват данните в Единния информационен портал.

Най-много нови положителни проби са регистрирани в София, Бургас и Пазарджик.

161 са отчетените излекувани, починалите с COVID-19 са 9 души.

В болница остават 3133 души. 281 са пациентите в интензивни отделения. 

Новите медицински служители с коронавирус през последното денонощие в страната са 12, почти три пъти по-малко спрямо данните от вчера.

156 са поставените ваксини за последните 24 часа, с това общият им брой е 57 016. С поне една доза вече са ваксинирани общо 39 624 души, като на 17 392 от тях са поставени две дози (43,9% от общия брой ваксинирани).

По света:

Считано от днес, 7 февруари, до 28 февруари датските власти въвеждат задължителна 10-дневна карантина за всички граждани, които влизат на територията на страната. Всички граждани, пристигащи със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището. Всички граждани ще трябва да се самоизолират за период от 10 дни, независимо от резултата на теста.

Гражданите, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен  24 часа преди пристигането на датската граница. Това изискване не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в Дания или имат разрешение за пребиваване в страната.

Всички, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да си направят нов антигенен или PCR тест за COVID-19, дори и да са представили негативен тест при влизане в страната.

Великобритания няма да въвежда имунизационни паспорти, но хората ще могат да търсят удостоверение от личните им лекари, ако имат нужда от сертификат за ваксина за пътуване. Най-вероятно във Великобритания ще бъдат въведени годишни имунизации срещу COVID-19 по същия начин, както се прави и с ваксината срещу грип.

Швейцария въвежда от утре, 8 февруари, изискването за предоставяне при влизане в страната на отрицателен резултат от PCR тест за всички пристигащи, независимо от гражданството им, транспортното средство и държавата, откъдето пристигат. Тестът трябва да е направен до 72 ч. преди влизането в страната.

Ако пътуващият не предостави искания документ, той е заплашен с глоба от 200 швейцарски франка, а пътуващите със самолет няма да бъдат качвани на борда. Към тези санкции се добавя и задължението за своевременно и спешно тестване на място.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: