Актуална информация за епидемичната обстановка на 04.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 04.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Сред страните членки на ЕС иберийското кралство е на второ място по брой заразени - почти три милиона. Що се отнася до броя на смъртните случаи от COVID-19, той надхвърля 60 хиляди. Смъртността в Испания от заразяване на милион души е една от най-високите в Европа.

Заради настъпването на новите варианти на COVID-19 и увеличаването на новите случаи на заболели с коронавирус, гръцките власти обмислят сериозно затягане на мерките, съобщава гръцкото новинарско издание in.gr, цитирано от БНР

Възможен е сценарий училищата отново да бъдат затворени и да преминат към онлайн обучение, както и да се затворят магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост. Сред обсъжданите мерки е и в Атина вечерният час да започва в 18 часа, вместо в 21 часа, както е сега.

В Швеция, където властите от самото начало на пандемията се придържат към различна стратегия за борба с разпространението на инфекцията, от следващата събота пътешествениците в страната ще трябва да представят резултатите от PCR тест и анализът трябва да бъде направен не повече от два дни преди датата на пристигане.

Датското кралство възнамерява да предложи така наречения цифров корона-пропуск, вид мобилно приложение, което ще съдържа информация за резултатите от PCR тестовете.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 103,3 милиона, от които 2,2 милиона са починали. Според университета „Джонс Хопкинс" повече от 104,3 милиона души са се заразили в света, над 2,2 милиона са починали.


У нас:

719 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 449 от тях са установени с PCR тестове, а 270 - с бързи антигенни. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 9876.

Началникът на НОЩ Мутафчийски днес се обърна към гражданите: „Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Това, че са разрешени фитнесите, не ги прави безопасно място. Никога не съм твърдял, че фитнесите са безопасно място, напротив – те са най-опасното място.

По официални данни 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26-о място в Европейския съюз и 6-о място на Балканския полуостров. По отношение на смъртността сме на 13-о място в ЕС, съобщи главният държавен инспектор Ангел Кунчев на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: