Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света

Гърция днес затегна ограниченията в части от страната, в това число и в столицата Атина, в опит да спре разпространението на коронавируса. В три области с висока степен на разпространение на заразата вечерният час в събота и неделя ще започва в 18 часа и ще продължава до 5 часа. Пазаруването става по телефона или през интернет.

Днес са отворени само магазините за хранителни стоки,  с работно време до 17 часа. В търговските обекти има струпване на клиенти.  В трите области Атика, Солун и Халкидики са затворени дори магазините за сандвичи и кафе.

Излизане от дома е позволено само при крайна необходимост, с документи, които я доказват. С глоба от 300 евро са заплашени водачите на леки автомобили, ако превозват повече от двама пътника, като при пътуване са задължени да носят маски.

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва забавяне на разпространението на коронавируса, но в същото време счита за необходимо мерките за предотвратяване на заразата да продължат да се спазват. Това заяви на брифинг на СЗО експертът от организацията Мария ван Керховен.

Испанското министерство на здравеопазването определи на 55 години възрастовата граница за ваксинация срещу коронавирус с препарата, разработен от AstraZeneca и Оксфордския университет. Това се посочва в съобщение на ведомството.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 103,9 милиона, от които 2,2 милиона са починали. Според университета "Джон Хопкинс" заразилите се в света са над 104,8 милиона души, над 2,2 милиона са починали.

Лидер по брой на потвърдените случаи остават САЩ, където са идентифицирани 26,6 милиона заразени. Индия е на второ място (10,8 милиона), Бразилия - на трето (над 9,3 милиона), Великобритания е четвърта (3,9 милиона), а Русия е на пето място. Повече от 3 милиона заразени са открити и във Франция, над 2 милиона - в Испания, Италия, Турция, Германия, Колумбия.

Швеция ще признава резултатите от три вида тест за коронавирус при влизане в страната, съобщиха местните власти. От днес в скандинавската държава пристигащите от чужбина лица ще бъдат допускани единствено след представяне на отрицателна проба за COVID-19, обработена по един от трите допустими метода - чрез PCR, бързи антигенни и LAMP тестове. Те трябва да бъдат направени не по-късно от 48 часа преди влизането на територията на страната. 

У нас

За втори пореден ден броят на откритите нови случаи на зараза с коронавирус в България е по-голям от броя на преболедувалите COVID-19. Това сочат данните на Единния информационен портал Coronavirus.bg за 5 февруари.

В петъчния ден у нас са установени 910 нови носители на вируса при направени общо 12 463 теста (6 702 PCR и 5 761 бързи антигенни). Делът на положителните проби е 7,3%, 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: