Затворените заводи „загряха" Земята

Затворените заводи „загряха" Земята Снимка: pixabay

Локдаунът заради COVID-19 повиши глобалните температури

Докато мнозина говорят за подобряване на екологичната ситуация по време на пандемията, ново проучване разкрива съвсем различни факти за периода на коронавируса.

Според изявление на учените ограниченията и намалената обществена активност, свързани с COVID-19, са повлияли на емисиите на замърсители в атмосферата. В резултат на това в течение на няколко месеца на миналата година се е наблюдавало повишаване на температурата на планетата.

Затоплянето се дължи на намаляването на емисиите от най-замърсяващите индустрии. Което е изненадващо, тъй като обикновено се смята, че намаляването на емисиите, напротив, води до по-добри климатични условия на Земята.

Става дума за това, че през пролетта на миналата година е имало по-малко преносими по въздуха частици или аерозоли. Аерозолите са склонни да блокират постъпващата слънчева светлина, така че промяната в тяхното количество в атмосферата е причината повече слънчева светлина да достигне земната повърхност. Планетата се е затоплила с около 0,37 °C повече от обикновено.

Затоплянето е засегнало предимно териториите на САЩ и Русия. Учените обясняват това с факта, че в индустриализираните страни аерозолните емисии са много чести, за разлика от други места на планетата.

Въпреки това учените казват, че не трябва да се страхуваме от тези промени: те имат временен ефект, който ще изчезне след няколко години, пише phys.org.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: