Студ, бури и наводнения връхлетяха Европа

Студ, бури и наводнения връхлетяха Европа Снимка: Euronews

Най-ниските за тази зима температури са регистрирани в скандинавските страни, Балтика и Русия, съобщава Euronews

В северните региони на континента температурите за втори ден останаха под минус 40°С, с най-ниската температура, регистрирана в Швеция от 25 години насам – минус 43,6°C в шведска Лапландия. Студът и снежните бури нарушиха транспорта и затвориха няколко училища в Скандинавия.

В по-голямата част от Дания полицията призова шофьорите да избягват ненужни пътувания, тъй като вятър и сняг удариха северните и западните части на страната. Студената вълна от Сибир и Арктическия регион заля западна Русия, като температурите в Москва и други райони паднаха до минус 30°С.

В Западна Англия шофьор загина, след като дърво падна върху колата му. Вчера в Англия и Уелс влязоха в сила повече от 300 предупреждения за наводнения, а 10 000 домакинства останаха без електричество. Железопътната мрежа на Обединеното кралство беше засегната от наводнения и прекъсвания на електрозахранването. Най-силните бури в Обединеното кралство бяха регистрирани на остров Уайт, точно до брега в Южна Англия, където скоростта на вятъра достигна 151 километра в час.

Полицията в Нидерландия смята, че силните ветрове може да са причинили смъртта на 75-годишен мъж, паднал от велосипед. Заради придошлите води на р. Маас близо до Маастрихт обитателите на плаващи жилища бяха евакуирани. 

Проливните дъждове в Северна Франция доведоха до евакуацията на оково 200 души и лишиха от електричество 10 000 домакинства. За спасяване на хората от наводнените райони са мобилизирани стотици френски служители, подкрепени с персонал и оборудване от Чехия, Словакия и вече наводнената Нидерландия. 

Предупрежденията за наводнения и силен вятър остават и днес за няколко региона в Северна Франция и около границите ѝ с Белгия, Люксембург и Германия, с прогнози за още дъждове и ветрове до 100 км/ч. В Германия също се борят с наводнения, които може да се влошат от продължаващите дъждове в най-тежко засегнатата северозападна провинция Долна Саксония.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: