В Лондон лятото се върна с пълна сила

В Лондон лятото се върна с пълна сила Снимка: secretldn.com

Времето в Обединеното кралство е необичайно горещо за сезона, а новите климатични условия променят британската флора и селско стопанство

През уикенда температурата на въздуха в британската столица и други градове на Острова се повиши необичайно за сезона, достигайки 25°C и продължава да се покачва.

Прогнозите за следващите дни са, че в Лондон ще бъде по-топло от Барселона. Лондончани се редят на опашки за сладолед, в опит да се разхладят в горещите октомврийски дни. Все пак краят на седмицат обещава и облачно време, с максимални температури между 22°C и 24°C

Най-високата температура в Обединеното кралство през октомври е регистрирана през 2011 г. в Кент, когато термометрите удариха 29.9°C.

Някои климатолози смятат, че климатът в региона ще се затопли значително – процес, който вече се развива и дава отпечатъка си, включително в селското стопнство. Асоциацията на винопроизводителите в Англия и Уелс декларира за миналата година 12.2 милиона бутилки вино, поддържайки темпа от 36% годишно увеличение. Плододаващите лозя в двете области са 3 230 хектара, т.е. със 74% повече от началото, поставено през 80-те години на миналия век.

Затоплящият се климат насърчи и любителите грдинари. Любителското ръководство „Лозарство във Великобритания” за няколко години претърпя второ издание, процъфяват и продажбите на тропически градински растения. Съобщава се също за саморасли тропически видове, поникнали очевидно от изхвърлени семена на тропически плодове като авокадо. По-опитни градинари с успех създават тропически островчета в градините си, включително с маслинови дървета, палми, тоскански кипариси, дафиново дърво, жасминови храсти и др. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: