Новинари и зрители принудиха ВВС да се оправдава за метеорологичните си прогнози

Новинари и зрители принудиха ВВС да се оправдава за метеорологичните си прогнози Снимка: indy100.com

Според Нийл Оливър, водещ в GB News, „BBC и други" всяват страх у хората, разпространявайки неверни новини за "ужасяващи температури"

Клипът му е гледан повече от два милиона пъти, създавайки впечатлението, че метеорологичните прогнози на ВВС са отчели погрешно температурите в Южна Европа и Северна Африка. 

„Тези уж ужасяващи температури, всички започващи с 4... са получени с помощта на сателитни изображения на температурите на Земята, но не са посочени в докладите и местните прогнози за времето”, твърди Нийл Оливър. Според него, високите цифри на базата на сателитни снимки, се различават от реалните, които този юли повтарят температурите от 30-те години на миналия век, макар че новинарят не посочва източниците на тази информация.

Много потребители на социални медии също атакуваха прогнозите за времето на BBC, предполагайки, че докладите не съответстват на реалните температури. Това накара официалната британска медия да обясни как прави прогнозите си за времето. 

Както и други телевизионни оператори, BBC Weather разчита за прогнозите си на метеорологични служби и температурни измервания, направени в съответствие с международно приетите стандарти - с термометри, поставени на сянка, при свободно движение на въздуха, т.е., в специалните познати бели кутии върху бели летви с височина 1.25 м., в които се предотвратява влиянието на пряката топлина от земята и други твърди повърхности.

Maximum temperatures and how they're recorded | Official blog of the Met  Office news team
Снимка - metoffice.gov.uk

В страните, засегнати от горещата вълна, температурите също се установяват с инструменти и методи, одобрени от Световната метеорологична организация. В някои случаи температурите на земята или на твърди покрития може да бъдат с до 10 – 15 градуса по-високи от температурите на въздуха, но тези измервания не се използват в прогнозите на BBC и като цяло в телевизионните емисии за времето, в които изрично се упоменава фразата „температура на въздуха”.

В понеделник, 24 юли, на няколко места в Европа бяха регистрирани температури на въздуха над 40°C: в Гърция – в Ламия - 45 °C, в Гитио - 46,4°C, а във Фигерес, Испания - 45,4°C. В същия ден в Сардиния е измерена най-високата температура на въздуха в Европа за годината - 48,2°C, която европейските телевизионни зрители видяха на екраните на телевизорите си директно от улиците на големия средиземноморски остров. Все пак телевизионните камери показаха термометри, поставени на открито, в градска среда, върху огрени от Слънцето сгради, така че температурата на въздуха действително може да е била по-ниска.

В друга „гореща точка” на Европа – Сицилия, местната Агрометеорологична информационна служба посочи най-високата регистрирана за годината температура - 44,8°C на 24 юли в община Франкофонте. Според сайта на ВВС, температурата в Палермо в същия ден е била около 37°C. 

Така или иначе, горещата вълна е в Европа, предизвиквайки и мащабни горски пожари в Сицилия, Гърция и Алжир, които отнеха живота на повече от 40 души. Метеоролозите се колебаят дали да оповестят отминаването на горещините, настъпило в последните дни, или да изчакат капризите на времето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: