Все повече хора в Германия работят на черно

Все повече хора в Германия работят на черно

Ръстът на сенчестата икономика във времената на криза не е толкова лош, смятат много експерти


Според икономически експерти през 2020 г. работата на черно в Германия е достигнала 11,4 процента от БВП, а през 2021 г. делът ѝ ще продължи да расте, съобщава DW. Подобно нещо се случи и по време на финансовата криза през 2009-а, отбелязват анализаторите, като подчертават, че сегашният ръст на „сивия сектор" се дължи на пандемията от коронавирус.  

През 2020 г. част от жителите на страната, чиито доходи са спаднали поради загубата на работа или поради това, че работят на намалено работно време, са търсели алтернативни източници на средства. Открили са ги в сенчестата икономика. Според професор Фридрих Шнайдер от университета „Йоханес Кеплер" в Линц работата на черно в Германия през миналата година се е увеличила значително - вероятно тя възлиза на 11,4% от брутния вътрешен продукт, което отговаря на около 380 000 евро. През 2019 г. делът ѝ бе 9,1 процента. Шнайдер смята, че най-засегнатият от работата на черно бранш е гастрономията, където от данъчните са били укрити вероятно около 60 милиарда евро. 

Защо гастрономията?

Тъй като заради локдауна и строгите правила за хигиена бизнесът пострада много, част от собствениците на ресторанти и кръчми вероятно са прибегнали към измами при заплащането на служителите си, за да пестят от разходите. Миячите на чинии, чистачите и помощник-готвачите бяха особено засегнати от кризата и останаха без работа. За да не загубят помощите за безработни, те вероятно са предпочели да поемат дейности срещу заплащане на черно в брой. 

Останалите сектори, в които това явление се забелязва в по-голяма степен, са туризмът, различните дейности по поддръжка на домакинството - като например градинарството, частните уроци, но също - строителството и фризьорските услуги

Ръст в работата на черно е констатиран и в други страни - във Франция от 12,4% от БВП на почти 16%, в Италия - от 18,7% на 22%. Смята се, че в Румъния и България квотата е още по-висока. 

Не се очаква през настоящата година нещата да се променят съществено. Прогнозите на Шнайдер са за ръст в работата на черно в Германия с още между 10% и 12%. Едва през 2022 г. може да се очаква завръщане към нивата отпреди кризата, а дотогава сенчестата икономика ще запази своята привлекателност. 

Добрата страна  

Според много икономисти ръстът на сенчестата икономика във времената на криза не е толкова лош - точно обратното: той пречи на задълбочаването на рецесията и на увеличаването на бедността. Макар този вид работа да отклонява сериозни средства от системите за социална сигурност и от държавната хазна, спечелените пари все пак се вкарват отново в потреблението и чрез ДДС генерират постъпления за държавата. 

И според икономическия експерт Ларс Фелд в криза като тази ръстът в работата на черно е от полза. „Сенчестата икономика е вентил, който донякъде смекчава последствията от кризата за засегнатите", казва той. Много от хората са доволни, че изобщо имат някаква работа, а завишаването на контрола и на глобите би било контрапродуктивно във времената на предизвиканата от коронавируса криза. Засега държавата би трябвало да приеме обусловения от кризата ръст в работата на черно и да предприеме действия срещу нея едва след отминаването на проблемите, смята Фелд. 

През 2020 г. отношението на властите към незаконния труд определено е било по-снизходително: до октомври броят на проверките е намалял с 16 процента, съобщават от Министерството на финансите. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: