Метеоролозите очакват нови летни температурни рекорди в Европа

Метеоролозите очакват нови летни температурни рекорди в Европа Снимка: iNews

Прогнозите накараха много европейски градове да търсят решения и начини за адаптиране към предстоящите горещини

Температурите на морската повърхност в северната част на Атлантика вървят нагоре 11 поредни години, припомня Euronews. Германия и Скандинавските страни очакват необичайно топло време през следващата седмица. Властите в Париж се безпокоят, че горещи вълни може да затруднят спортистите по време на Олимпиядата. Испания също се готви за поредно горещо лято.

Все пак прогнозите дори за дни напред може да не са сигурни, тъй като времето в цяла Европа е изключително променливо и се развива под влиянието на „безброй различни фактори”, казват от метеорологичната служба Weather & Radar. 

Променливото време в Европа е под влиянието на преходната фаза между двата климатични феномена Ел Ниньо и Ла Ниня и според метеоролозите това е определящият фактор за температурните модели. Тъй като процесът влияе на времето в цялата планета, експертите предвиждат „ефекта на доминото” – т.е., ако някъде валежите са прекомерни, другаде вероятно ще бъдат оскъдни.

В Европа, например, често се усещат последствията от тропически бури, които носят дъжд и ветрове. Същевременно температурните данни на Световната метеорологична организация и европейската климатична служба „Коперник” сочат, че времето на Старият континент се затопля два пъти по-бързо от средното за света. 

„Непрекъснато чупим температурни рекорди”, включително най-топлия април от 11 години насам, отбелязват експертите от Weather & Radar.

Но ако в краткотрайните прогнози допускат несигурност, експертите са единодушни по отношение на климатичните промени и налагащите се климатични модели и тенденции.  Според тях изглежда, че юли и август ще отбележат по-високи от средните температури за този сезон, най-вероятно в Южна и Източна Европа. Този период вероятно ще донесе в тази част на континента и над средните валежи, които в Западна Европа може да настъпят още през юни. 

Метеоролозите обаче подчертават, че става дума само за средни стойности, което не изключва големи колебания или крайности. Като цяло специалистите не очакват 2024 г. да промени тенденцията към затопляне и предвиждат вероятни нови температурни рекорди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: