Учени: Земята я очакват пет необратими бедствия поради глобалното затопляне

Учени: Земята я очакват пет необратими бедствия поради глобалното затопляне Снимка: https://pixabay.com/

Ако общата температура на Земята се повиши с 1,5-2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, през следващите години може да настъпят пет климатични промени, чиито последствия ще бъдат необратими

Такова близко бъдеще за планетата прогнозираха учени от проекта Global Tipping Points, а съответният доклад беше представен на климатичната среща Cop28 в Дубай, пише The Guardian.

Изследователите предупреждават човечеството, че глобалното затопляне може да предизвика унищожаване на цели екосистеми, масова миграция на хора, както и финансов и политически колапс.

Учените казват, че климатичните бедствия, които прогнозират, че ще се случат преди 2030 г., ще бъдат безпрецедентни по мащаб. Сред тях те идентифицираха унищожаването на големи ледени покривки в Гренландия и Западна Антарктика, широко разпространено топене на вечната замръзналост, изчезването на топловодни коралови рифове и мангрови гори и нарушаване на естествената циркулация на въздуха в Северния Атлантик.

В допълнение, изследователите прогнозират висок риск от три други подобни бедствия между 2030 и 2040 г., тъй като горните събития могат да предизвикат ефект на доминото.

Разрушаването на ледените покривки в Гренландия може пряко да повлияе на циркулацията на Атлантическия океан, което от своя страна ще засили природния феномен Ел Ниньо. С това явление екваториалната част на Тихия океан става по-топла от обичайното с не повече от три градуса, което оказва значително влияние върху климата на цялата Земя.

По-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че човечеството преживява климатичен колапс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: