Uber продава бизнеса си ATG на Aurora за $4 млрд.

Uber продава бизнеса си ATG на Aurora за $4 млрд. Снимка: https://pixabay.com/

Uber Technologies Inc продава звеното си за автономни автомобили, Uber Advanced Technologies Group (ATG), на конкурентния стартъп Aurora

Това заявиха компаниите в понеделник, пише Reuters. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2021 г. 

ATG се оценява на 4 млрд. долара, според запознати. Това бележи голям спад в оценката. Когато Softbank, Denso и Toyota влязоха в него през април, подразделението беше оценено на 7,25 млрд. долара.

След обявената в понеделник продажба Uber също инвестира 400 млн. долара в Aurora, което повиши оценката й. Uber ще притежава около 26% дял от собствеността в Aurora, заявява компанията в декларация. 

Aurora, която разработва самоуправляващи се камиони, автомобили и превозни средства, ще си сътрудничи с Uber, за да ги пусне в своята мрежа за придвижване и доставка на храна. Uber също работи по изграждането на своя платформа за логистика на товари, но в момента не работи със собствени камиони. 

Продажбата ще ускори целта на Uber да постигне рентабилност до края на 2021 г., заявява в интервю за Ройтерс главният изпълнителен директор Дара Хосровшахи.

Хосровшахи, който ще заеме място в борда на Aurora, твърди, че рентабилността на Uber не е водещият фактор в сделката

Aurora е сред десетките стартъпи, автомобилни производители и големи технологични компании, работещи върху системи за самоуправляващи се автомобили. За последно е оценена на над 3 млрд. долара през септември 2019 г., според данните на PitchBook. 

Стартиращата компания в Пало Алто, Калифорния, която вече тества превозни средства в района на залива на Сан Франциско и Питсбърг, заявява през юли, че разширява тестването и развитието на своите превозни средства в района на Далас-Форт Уърт в Тексас. 

Партньорството на Uber с Aurora не е изключително. Хосровшахи заяви, че Uber ще продължи да инсталира технология за самоуправление на различни марки автомобили, но нарече връзката с Аврора „специална“. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: