Tesla с немислим доскоро анонс: продажбите ще намалеят

Tesla с немислим доскоро анонс: продажбите ще намалеят Снимка: brief.com.cy

Прогнозата потвърди и изпълнителният директор на компанията Илон Мъск

Но дори и така, предвижданията на ключови анализатори са шокиращи: нулев ръст на продажбите на Tesla за тази година и още по-лоша перспектива за 2025 г., съобщава Bloomberg. В сряда акциите на компанията паднаха с 4,5% и затвориха на $169,5 – най-ниско ниво от 10 месеца насам, при стръмния спад с 32% от началото на годината. 

Причината е ясна: способността на Tesla да расте с яростните темпове, което определя високата ѝ пазарна стойност, вече не е гаранция. Уолстрийт бие тревога за Tesla още от началото на март, след разочароващите данни от китайската и берлинската „гигафабрики” на Tesla, които показват, че доставките надминават търсенето. Обичайният отговор на Мъск – понижаване на цените – също не сработи. Практиката, използвана многократно в Китай от края на 2022 г. предизвика международна ценова война.

Данните сочат, че през втората половина на 2023 г. продажбите са нараснали с едва 3%, докато цените са паднали с 5%, което обедини финансовите съветници около формулировката за Tesla „развиваща се компания без растеж“.

Проблемите започнаха да се появяват в средата на октомври, когато компанията на Мъск за първи път предупреди за спад в търсенето. Но настроенията се влошиха допълнително в началото на януари, след като от Tesla прогнозираха „забележимо по-нисък“ растеж за тази година. 

Подобни предпазливи коментари изказаха и други автомобилопроизводители и дори компании за коли под наем, но като производител само на електромобили, Tesla претърпя сериозен удар. Пазарната стойност на компанията падна с повече от $ 245 милиарда, лишавайки Мъск от статута му на „най-богат човек на планетата” – той вече е на трета позиция след Бернар Арно и Джеф Безос.

„Tesla инвестира сериозно и най-дълго в изключително перспективна област - електрификацията на световния автомобилен парк, но сега приоритетът е изкуственият интелект, докато електромобилите остават на заден план“, вече смятат финансовите съветници. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: