Uber обявява драстични съкращения, за да осигури бъдещето си

Uber обявява драстични съкращения, за да осигури бъдещето си Снимка: Unsplash


Uber обяви драстичен план за действие, според който ще свие бизнеса си, за да понесе загубите, причинени от блокадата вследствие на пандемията от COVID-19. Фирмата заяви, че ще съкрати още 3000 работни места, което води до общо намаление с една четвърт на работната ѝ сила през последните седмици. Фирмата също така затваря или консолидира повече от 40 офиса и ликвидира елементи от бизнеса си, като например лабораторията за изкуствен интелект.

Ръководителят на фирмата заяви, че действията са необходими, за да „осигурим бъдещето си“.

Трябва да се утвърдим като самоустойчив бизнес, който вече не разчита на нов капитал или на инвеститори, за да продължи да расте, да се разраства и да бъде иновативен - написа главният изпълнителен директор Дара Хосровшахи в писмо до персонала. - Ние трябва да предприемем тези тежки действия, за да останем стабилни, да осигурим бъдещето си и да продължим своята мисия.“

Още преди пандемията Uber се бореше с огромни загуби. Но предизвикателствата му са се умножили с промяната на дейността по време на пандемията. Броят на превозите в Uber спадна с 80% миналия месец в разгара на блокадата на САЩ и Канада. Междувременно, въпреки разрастването на бизнеса с доставка на храна – Uber Eats, той продължава да носи загуби.

По-рано този месец Uber обяви, че ще съкрати 3700 служители и предупреди за възможни допълнителни съкращения. Намаляването на работната сила не включва шофьори, които Uber счита за независими изпълнители. Засегнатите офиси включват центрове в Сан Франциско и Сингапур, които ще започнат да се затварят през следващата година, когато фирмата избере ново регионално седалище.

Uber заяви, че ще реорганизира останалия си персонал и ще намали разходите в области, които не са част от основния бизнес за личен транспорт или доставка на храна, като например лабораториите за изкуствен интелект. Очаква се действията да свият разходите на компанията с 1 млрд. долара.

Действията на Uber са пореден знак за задълбочаващото се влияние на вируса върху икономиката и усилията на компаниите за овладяване на ситуацията. По-малкият конкурент на Uber – Lyft, също обяви значителни съкращения на работни места, както и авиокомпаниите, хотелиерите и платформите за резервации като Airbnb.

Предвид драматичното въздействие на пандемията и непредсказуемия характер на евентуалното възстановяване, ние съсредоточаваме усилията си върху основните си платформи за мобилност и доставка и преоразмеряваме нашата компания, за да съответстваме на реалността на нашия бизнес“, каза  Хосровшахи.