Uber ще наеме 70 хиляди британски шофьори

Uber ще наеме 70 хиляди британски шофьори Снимка: pixabay

Онлайн таксиметровата услуга Uber официално ще даде на над 70 хиляди от своите шофьори във Великобритания статут на служители на компанията

 Съответните мерки бяха взети от нея, след като Върховният съд на Обединеното кралство реши, че шофьорите на Uber не са самонаети и трябва да бъдат наети официално.

Шофьорите вече ще получават минимална заплата, която в момента е 8,72 британски лири на час, заплащане за отпуск, а също така ще участват в програма за пенсионни спестявания.

Решението ще бъде стъпка към създаването на модел, който ще даде на водачите права, съответстващи на статута на служители на компанията, и в същото време ще им позволи да имат гъвкаво работно време, се казва в изявление на компанията.

Един от синдикатите обаче вече се оплака, че Uber няма да плаща на шофьорите за времето, което прекарват в очакване на поръчки.

Uber оперира в 23 европейски държави. През 2020 г. над 280 хиляди шофьори са направили пътувания в рамките на приложението Uber и повече от 370 хиляди куриери са били свързани към системата за доставка на храна Uber Eats.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: