Актуална информация за епидемичната обстановка на 02.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 02.12.2020 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня.

У нас:

Днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. Премиерът Бойко Борисов разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус, съобщиха от правителствената пресслужба.

В Бургас в отделението по трансфузионна хематология на областната болница от днес започна набирането на кръв за извличане на кръвна плазма. Трима души са дарили кръв в първия ден от старта на кампанията.

Увеличават броя на леглата за пациенти с COVID-19 в две болници в Ямбол.

В Областната болница във Велико Търново току-що дипломирали се акушерки се преквалифицираха в Covid сестри. Лечебното заведение търси доброволци, които да извършват куриерски услуги между отделенията, лабораторията и болничната аптека.

До края на годината във Варна  ще започне електронното издаване на направления за безплатни PCR тестове. В момента това е невъзможно заради липса на синхрон между електронните системи на лабораториите и общопрактикуващите лекари.

Данните за България:

Новите случаи на коронавирус у нас са 3475 при направени 9056 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал. Това е 38,3% от общия брой изследвани за последните 24 часа. 

Оздравелите са 2435. В болница остават 6635 души, от които 493 в интензивни отделения.Починали са 153 души.

Най-много са новите случаи в София-град - 722, следва Пловдив с 355 и Бургас с 318 случая.

Според Националната информационна система у нас COVID-19 е потвърден при 6236 лица - медицински служители. През изминалото денонощие са регистрирани 208 нови заболели.

По света:

Световната здравна организация (СЗО) засили препоръките си за носене на маски. Хората, които живеят в райони с разпространение на COVID-19, трябва винаги да носят маски в магазини, на работното място и в училища, където липсва адекватна вентилация, обяви СЗО днес. 

В ООН ще бъде представена първата руска ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. В онлайн презентацията ще участват руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко и създателите на препарата от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“.

Австрия смекчава ограниченията заради коронавируса. От 7 декември в сила влиза така нареченият лек локдаун. Забранява се излизането от домовете от 20 до 6 ч. с изключение на онези, които отиват на работа, оказват помощ на други хора или имат нужда да се разтъпчат на чист въздух. През деня е разрешено да се срещат до шест възрастни и шест деца. По време на коледните празници ще бъде разрешено събирането на десет души, независимо от колко домакинства са те.

Учениците от началното училище и прогимназията, както и децата от детските градини, се връщат в учебните заведения. Гимназистите и студентите остават на дистанционно обучение. Изключение правят зрелостниците, които се връщат в училище, за да се готвят за матурата.

Отварят врати и търговските заведения при строго спазване на броя на посетителите, за да се предотврати предаване на заразата. За всеки клиент трябва да се осигурят 10 квадратни метра, в търговските центрове се пресмята само квадратурата на магазините.

Система от местни карантинни мерки влезе в сила в Англия от полунощ местно време. Плановете на властите предвиждат строгите мерки да бъдат облекчени за пет дни около коледните празници.

Япония ще предоставя безплатна ваксина на всички свои жители, гласи приет днес законопроект, предаде АФП. Правителството ще покрива цената за ваксините на всичките 126 милиона жители на страната, се посочва в проекта, който бе приет от горната камара на парламента, след като преди това бе одобрен от долната.  Япония досега си е осигурила ваксина срещу COVID-19 за 60 милиона души от фармацевтичния гигант „Пфайзер“ и за още 25 милиона от „Модерна“. Ще получи и 120 милиона дози от „АстраЗенека“.

Срокът на извънредното положение в Латвия заради коронавирусната пандемия ще бъде удължен до 11 януари, предаде ТАСС. Освен това се засилват и ограниченията, наложени в страната.

Великобритания стана първата държава в света, която одобри за употреба ваксината срещу COVID-19 на компаниите Pfizer и BioNTech и заяви, че тя ще започне да се прилага от началото на следващата седмица.

Бразилия обяви нови 50 909 случая с коронавирус за последното денонощие, което е най-голям дневен прираст на заразените от началото на септември, предаде Ройтерс. Починалите с диагноза COVID-19 за изтеклите 24 часа са 697, съобщи здравното министерство. Бразилия е на трето място в света след САЩ и Индия по абсолютен брой на заразените и починалите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: