Актуална информация за епидемичната обстановка на 30 ноември 2020

Актуална информация за епидемичната обстановка на 30 ноември 2020

У нас 

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година. Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, съобщава БНР. Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани - освен медиците и полицаите, към тях се добавят и други категории, обяви здравният министър Костадин Ангелов: "Възрастните хора от домовете, трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия."

София излиза от областите с най-висока заболеваемост с над 1000 на 100 хиляди от населението, но в тази категория остават Габрово и Кюстендил, става ясно от данните в Единния информационен портал.  

Нови ограничителни мерки при влизане в България за граждани от определени държави са обявени със заповед на здравния министър. Те влизат в сила от утре, 1 декември, и ще бъдат в сила до 31 януари 2021г. 

Софийският районен съд (СРС) отмени наложена глоба от 300 лева за неносене на маска в градския транспорт. Причината е, че заповедта за носенето на маските не е обнародвана в "Държавен вестник", пише правният сайт "Де факто". "Лoшaтa зaĸoнoдaтeлнa тexниĸa и пълнoтo нepaзбиpaнe нa нopмoтвopчecĸия пpoцec oт cтpaнa нa изпълнитeлнaтa влacт, пocтaвят cъдa в cитyaция, в ĸoятo пo вpeмe нa cвeтoвнa пaндeмия oт зapaзнa бoлecт, нoceщa cмъpтни cлyчaи, дa избиpa мeждy въpxoвeнcтвoтo нa пpaвoтo и cпaзвaнeтo нa пpoтивoeпидeмични мepĸи.", казва в peшeниeтo си съдия Николай Урумов. 

Нововъведените мерки срещу коронавируса се ползват с подкрепата на малко, но отчетливо мнозинство от българите, става ясно от социологически сондаж на „Галъп Интернешънъл”, проведен в периода 27 - 29 ноември. Зад новите ограничения застават 56 процента от анкетираните, а 42 процента ги отхвърлят. 

Данните за България 

За последното денонощие в България е установен най-ниският брой новозаразени с коронавирус през последните три седмици - 739 нови случая. Отчасти това се дължи на по-малкото направени тестове в неделния ден: ако в събота бяха направени 4928 теста, то във втория почивен ден от уикенда са отчетени само 1965. Делът на положителните проби обаче не се е променил съществено, той остава висок - 37.6%. Най-много са новозаразените в София-град - 129. 6869 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 430 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Според Националната информационна система у нас при 5850 лица-медицински служители е потвърдена коронавирусна инфекция. 50 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. Загубилите битката с болестта през последните 24 часа са 65. 

По света 

Регулаторите в Европа и САЩ ще разгледат данните от клиничните изпитвания на иРНК ваксината срещу Covid-19 на фармацевтичната компания Moderna и ще решат дали е достатъчно безопасна и ефективна, за да бъде пусната в продажба. Данните сочат, че ваксината работи на 94%. Очаква се Американската администрация по храните и лекарствата да се прознесе на 17 декември. Фармацевтичната компания Pfizer, чиято ваксина също даде над 90% ефективност, вече подаде заявление за спешно одобрение в САЩ.  

Решението на властите на Унгария да използват руската ваксина ''Спутник V'' не касае територията на ЕС, заяви говорител на Европейската комисия, тъй като ЕС предпочита всички ваксини, които се предлагат на европейските граждани, да бъдат одобрени първо от Европейската агенция по лекарствата, предаде БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости. Всяка европейска страна ще носи сама отговорност, ако реши да използва ваксини, които не са одобрени от европейските регулатори. ''Ние се обявяваме за максимална прозрачност на процедурите, свързани с ваксините.”, уточни говорителят. На 13 ноември министърът на промишлеността на Русия Денис Мантуров  обсъди с унгарския външен министър Петер Сиярто производството на руската ваксина в Унгария. Сиярто заяви, че през декември в страната ще започне доставката на малки партиди от руската ваксина ''Спутник V'', а по-големи количества може да се очакват през януари.  

Министерството на развитието на Гърция обяви, че страната се готви да създаде първия гръцки бърз антигенен тест за коронавирус, съобщава ''Катимерини'', цитиран от БГНЕС. Това ще стане в сътрудничество между шест изследователски центъра и четири университета. Сумата, отделена за програмата, е 2,9 млн. евро и е предоставена от министерството. По този начин ще се подобри способността на здравните власти да извършват масово тестване. 

В Англия новите заразявания с коронавирусна инфекция са намалели с около една трета в резултат на локдауна, съобщава Би Би Си. В цяла Англия обаче броят на случаите остава висок. Според зравния министър Мат Ханкок, данните сочат, че страната още не може да се откаже от по-строгите мерки.   

Русия съобщи днес за нови 26 338 случая на коронавирус, включително 6 511 в Москва и 3 691 в Санкт Петербург, с което отчита общо 2 295 654 заразени от началото на пандемията. През последните 24 часа са починали 368 души, с които официалният брой на жертвите от началото на епидемията стана 39 895. И жертвите, и новозаразените през изминалото денонощие са по-малко в сравнение с предходните 24 часа, когато имаше 26 683 нови случая и 459 загубили битката с вируса. 

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че ваксината няма да бъде задължителна за всички. Според анкета във вестник Journal du Dimanche 59% от французите са заявили, че не възнамеряват да се ваксинират.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: