Бюджет 2021 представя обещаните от 4 години мерки като пандемични

Бюджет 2021 представя обещаните от 4 години мерки като пандемични Снимка: pixabay.com

Помощта от 24 лв. ще се забави, защото се изплаща от датата на одобрение, предупреди Ваня Григорова от “Подкрепа“

В Бюджет 2021 обещаваното през последните четири години е представено като пандемични мерки. Става въпрос за вдигането на минималната заплата, на пенсиите, на заплатите на учителите. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика

Написахме бюджет, сякаш не идва нова вълна от ограничения.“, каза още анализаторът.

„Правителството изстреля своите патрони в друга посока. Голямата част от по-сериозния ръст на разходите не беше обвързана със самата пандемия и опасността от нов частичен локдаун“, категоричен е Ганев. Именно затова според него правителството вече няма много гъвкавост, защото е използвало оръжията си

Този път затварянето ще удари по-фокусирано определени сектори, затворени със заповедта на здравния министър. Там проблемът ще бъде доста по-дълбок, коментира икономистът от ИПИ.

Докато автомобилен завод с 1000 работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма причина индустрията да отнесе моментален удар. Заводите работят, камионите се движат. Много по-осезаем според Ганев ще е ударът в сектори, които са затворени за втори път – заведения, фитнес зали и други подобни. Икономистът нарече това „сериозно изпитание“ и прогнозира, че най-вероятно ще наблюдаваме ръст на фалитите.

Безработицата още не е тръгнала нагоре с мащабите от март и април, но напливът в бюрата по труда би започнал още тази седмица, ако някой от директно засегнатите бизнеси е решил да освобождава работници заради втория локдаун, поясни Петър Ганев.

Относно мярката в подкрепа на бизнеса, изразяваща се в компенсация на част от оборота, той заяви: „Не мисля, че там е скрита голямата помощ за бизнеса.“

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ определи сегашните мерки като по-адекватни от мартенските. “Ще има дни, за които помощта от 24 лева на ден за работниците в неплатен отпуск от затворени сектори няма да се изплаща.“, предупреди Григорова.

Сумите ще бъдат изплащани след одобрението и няма да важат за дните преди това, а одобренията ще се забавят, поясни тя. „Сумите по тези компенсации ще бъдат изплащани от момента на вземане на решението, тоест одобрение на тези заявления. Агенцията по заетостта работи с изключително нисък брой служители, поради което това одобрение ще се забави. Въпросът е, че ако бъдат одобрени след десет дни, тези изпуснати десет дни няма да бъдат изплатени.“

Ваня Григорова вижда риск в това, че работникът няма как да знае дали ще бъдат одобрени заявленията до Агенцията по заетостта, както и че няма гаранции дали работодателят ще придвижи документацията, след като работникът му предостави декларацията си за неплатения отпуск и посочи банковата си сметка.

Нормално е човек да не може да се ползва от няколко мерки, които покриват един и същи риск, допълни Григорова относно комбинацията от мерки, които работодателите могат да прилагат. Министър Деница Сачева обаче каза точно обратното по БНТ (бел. ред.).

По-малко се коментира другата възможност за подкрепа, а тя е по-достъпна – месечната целева помощ за хората с деца до 14 години, които не могат да ходят на детска градина и училище, отбеляза Ваня Григорова. Тя апелира родителите на деца до 14-годишна възраст, които са в неплатен отпуск или нямат право на обезщетение за безработица, да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: