Близо 140 дни ще работим за държавата през 2021 г.

Близо 140 дни ще работим за държавата през 2021 г.

Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май

Консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лв. през 2021 г. Заложеният в бюджета размер на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през тази година е 124,5 млрд. лв., тоест средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв. Това показва анализ, публикуван от Института за пазарна икономика.  

Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. Това означава, че Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата за „данъчната“ свобода през последните над 10 години, изчисляват от института. 

Бюджетният дефицит през тази година се очаква да достигне 4,9 млрд. лв., които се равняват на над 14 дни за „отработване“. Това са допълнителните дни, през които икономиката щеше да работи само за бюджета, ако трябваше да покрие и планирания дефицит. Експертите ги наричат дни за отработване, тъй като дефицитът в крайна сметка винаги тежи върху данъкоплатците. Трансферите от ЕС на практика ще ни спестят близо 12 дни работа за държавата. 

Най-голямата тежест традиционно пада върху работещите българи. Денят на данъчна свобода за работещите настъпва по-късно, тъй като върху тях пада и тежестта на облагането върху доходите, в т.ч. попълването на социално-осигурителните фондове.  

Интересно е, че въпреки безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на изминалата година, работещите българи са внесли повече данъци в държавната хазна през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Въпреки някои мерки за облекчаване на данъчното бреме – например по-ниската ставка за ДДС на определени стоки или временни отстъпки при някои местни данъци и такси, като цяло българският данъкоплатец ще плати повече данъци и през 2021 г. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: