Какво забавя икономическия растеж на Северна България

Какво забавя икономическия растеж на Северна България Снимка: pikist.com

ИПИ: Липсата на транспортна свързаност и застаряващото население забавят растежа на Северна България

За последните десет години населението на областите Враца, Плевен, Габрово, Монтана и Ловеч е намаляло с една пета. Липсата на транспортна свързаност и застаряващото население забавят икономическия растеж на Северна България. Оценките се съдържат в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), който търси перспективите за развитие пред регионите на север, предаде БНР.

Като водеща икономика на север се откроява тази във Варна, трета в страната след София и Пловдив. При наличието на изградена пътна инфраструктура, Варна би могла да създаде потенциал за растеж и развитие на целия Северен и Северен централен регион, смятат от ИПИ.

В най-бедния Северозападен район по повечето показатели се откроява Враца, но това е заради АЕЦ Козлодуй. Информационно-комуникационните технологии там през последните години също се развиват добре. С потенциал на център обаче е Плевен, който може да обедини този регион, но все още не успява да го реализира

„Периферията на столицата се реализира доста добре в последните години и особено в индустриален план и най-вероятно, ако има някакъв път за промяна в Северозапада, тя стъпва през тази по-добра обвързаност със столица. Най-вероятно Враца би следвало да води тези процеси и като традиции, и като текущо състояние на икономиката“ каза Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: