Агенцията по заетостта започва процедура по третия етап на мярката 60/40

Агенцията по заетостта започва процедура по третия етап на мярката 60/40

Регламентираната подкрепа за новия етап е отново в размер на 60% от осигурителния доход на работниците.

Агенцията по заетостта започва процедура по третия етап на мярката 60 на 40. Това съобщават от пресцентъра на агенцията. Процедурата е отворена за кандидатстване на работодатели, на които ще бъдат изплащани средства за запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение.

Така започва своеобразният трети етап от подкрепата, аналогична на предоставяната по придобилата публичност мярка 60/40 по реда на ПМС № 55/2020 г. и ПМС № 151/2020 г., чието действие приключи на 15.10.2020 г., поясняват от агенцията.

Регламентираната подкрепа за новия етап е отново в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите, но вече за месец август, и ще се предоставя за период до 3 месеца, считано от 1 октомври до 31 декември 2020 г.

И при този трети етап от подкрепата по мярката 60/40, съгласно актуалните нормативни документи, заявлението и документите за изплащане на средства следва да се подават към Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им, поясняват от агенцията. 

Работодателите, получили средства в предходните месеци, ще могат на този етап на мярката да се възползват от някои административни облекчения, като например съкратен образец на заявление и намален пакет приложения към него.  Документите могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) или чрез лицензиран пощенски оператор, както и на място в съответната Дирекция „Бюро по труда”.

Повече информация за работодателите, за процедурата и условията, както и изисквания, ред и начина за кандидатстване, можете да намерите на електронния сайт на Агенцията по заетостта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: