Гърция увеличава енергийните помощи за населението

Гърция увеличава енергийните помощи за населението Снимка: vanguardngr.com

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви вчера мерките на правителството за следващите три месеца, целящи да облекчат разходите на домакинствата и бизнеса в условията на международната енергийна криза.

Гръците граждани с ниски доходи, които през второто тримесечие получаваха между € 35 и € 55 месечна помощ, за да зареждат автомобилите и мотоциклетите си, в периода юли – октомври ще получават от € 60 до € 100, обяви Мицотакис на правителствено заседание. Същевременно прагът на доходите се вдига, което ще позволи помощи и за домакинствата от средната класа.

Общите държавни субсидии за гориво са достигнали € 580 милиона, а пряката и непряка помощ за бизнеса и гражданите възлиза на € 8 милиарда, каза Мицотакис пред гръцката национална телевизия ERT.

Сумата включва преки помощи за потребление на електроенергия за домакинствата и бизнеса, както и мерки за преминаване на домакинствата към енергийна ефективност. За целта гръцкото правителство е разработило програма, която ще стартира в следващите дни, за да помогне на потребителите да заменят 400 000 стари електрически уреда, като климатици и хладилници, с енергийно ефективна битова техника.

Годишният процент на инфлация в Гърция достигна 11,3% през май, което е рекорд от 29 години, съобщи гръцката статистическа администрация (ELSTAT). Скокът на инфлацията се дължи главно на увеличението на разходите за енергия през последната година.

Цените на природния газ в Гърция са нараснали със 172,7% спрямо предходната година, а на тока - с 80,2 %, съобщи ELSTAT. Най-ниско е увеличението на горивата и смазочните материали – „едва” с 36.6% спрямо май миналата година. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: