Започна изплащането на еднократна помощ за хората с ниски пенсии

Започна изплащането на еднократна помощ за хората с ниски пенсии

От днес, 19 април, Агенцията за социално подпомагане започва да изплаща еднократната финансова помощ от 120 лева на хората с пенсии от 300 лева и 1 стотинка до 369 лева. Средствата ще бъдат разпределени между 392 хиляди пенсионери като компенсация съгласно Закона за държавния бюджет. Крайният срок за разплащане по банкова сметка или в пощенски клон е 26 април включително. 

Водещият критерий за предоставянето на финансовата подкрепа за хранителни продукти е само размерът на изплащаната пенсия без значение от вида ѝ, обясни пред БНР Людмил Димитров - главен експерт в социалното министерство: „Отчита се размерът на пенсията, сбор от пенсиите и добавките към тях. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лв. месечно, тя няма да се взема предвид при изчисляване на дохода.“ 

НОИ е предоставил на Агенцията за социално подпомагане по служебен път информацията за правоимащите пенсионери. 
На хората ще се изплащат тези помощи там, където получават пенсиите си, и по начина, по който те получават пенсията си или по банкова сметка“, каза още Димитров. 

Изплащането ще се извършва чрeз дирeкциитe „Coциaлнo пoдпoмaгaнe“ и щe cтaвa пo cъщия нaчин, кaктo нa прaвoимaщитe лицa ce прeдocтaвят пeнcиитe – пo пoщaтa или пo бaнкoв път. Oчaквa ce дo 26 aприл cумитe дa бъдaт пo cмeткитe нa вcички пeнcиoнeри или тe дa мoгaт дa cи ги взeмaт в пoщeнcкитe cтaнции. 

В случай че някой от гражданите не получи дължимите средства в пощенска станция, от която обикновено взима пенсията си, е необходимо да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане“ по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, за да може да бъде включен в списъците в следващ период.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: