ЕС не се справя със задачата да подпомогне гражданите си в енергийната криза

ЕС не се справя със задачата да подпомогне гражданите си в енергийната криза Снимка: anews.com

Това накара гръцкото правителство да въведе национална схема за енергийни помощи. Подобна мярка предприе и Италия.

Гръцкият премиер призова страните от ЕС към по-бързи съвместни действия в помощ на европейските граждани и изрази разочарованието си, че Европа взема бавно подобни решения. 

В телевизионно обръщение към нацията Кириакос Мицотакис заяви: „По този въпрос поне досега Европа не показва, че се справя със задачата. Но аз няма да чакам, докато бавно движещият се европейски кораб промени курса“,

Мицотакис посочи като причина за енергийната криза войната в Украйна и увери гръцките граждани, че държавата ще подкрепи домакинствата, за да облекчи разходите им за все по-високите сметки за електроенергия, съобщава dailyguardian.eu.

Новата форма на подпомагане ще се изрази във възстановяване на 60% от допълнителните разходи на домакинствата за периода от декември до май. Първоначално помощта ще обхване гръцките граждани, които печелят до € 45 000 годишно, а максималния ѝ размер ще бъде € 600. През следващите два месеца периметърът на подпомаганите постепенно ще се разшири, за да обхване поетапно всички домакинства. 

За да финансира схемата, Мицотакис каза, че Гърция ще въведе 90% данък върху печалбите, които производителите на електроенергия са натрупали от увеличението на цените. Според гръцката статистика разходите за наеми, електричество, отопление и газ са се увеличили с 30%, а инфлацията през март е достигнала 8,9% - най-високото ниво от 28 години насам. 

Италианското правителство предвижда € 200 бонус към юлските заплати, пенсии и помощи за безработни. Мярката обхваща и самонаетите, домащните помощници и сезонните работници. Условието е годишният доход на подпомаганото лице да не надхвърля € 35 000, съобщи fanpage.it.

Европейските граждани изразиха ясно тревогата си от нарасналите разходи за живот на масовите първомайски митинги, залели Стария континент. Те поискаха конкретни помощи от своите правителства и настояха за енергийна независимост и развитие на енергетика на базата на възобновяеми енергини източници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: