Актуална информация за епидемичната обстановка на 26.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 26.11.2020 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Ситуацията в шуменската болница продължава да е тежка. 250 пациенти с коронавирусна инфекция са на лечение в МБАЛ - Шумен. 180 от тях са с положителен COVID-19 тест, а 70 чакат резултати. Това съобщи д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Лечебни дейности” в областната болница. Към момента в ОАИЛ има 7 души, от които 6 са интубирани. 53 са новите случаи на Covid-19 в региона за 25 ноември, регистрирани от РЗИ – Шумен. Най-възрастният новозаразен жител на региона е 82-годишна жена от Нови пазар, а най-маликят – момченце на година и единадесет месеца от Шумен.

МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде преобразувана в Covid болница, обяви заместник-кметът Анести Тимчев, който се позова на нова заповед на РЗИ-Пловдив. 

Община Сливен не предвижда коледни и новогодишни прояви, съобщи кметът Стефан Радев. Решението е свързано с опазването живота и здравето на гражданите в пандемичната обстановка.

УМБАЛ - Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували КОВИД за създаване на лечебна рековалесцентна плазма. Вече не е необходимо бургазлии да пътуват до други градове, за да даряват, което ще улесни и ускори процедурата по получаването на плазма от нуждаещите се пациенти. Кръвонабирането от преболедували плазма ще започне в Бургас от 2 декември.

Три детски градини в община Бургас отварят извънредно, за да поемат от понеделник (30 ноември) грижата за децата на бургаските лекари и медицински лица. Това става със заповед на кмета Димитър Николов.

Няма нови случаи на заболели сред обитателите на домовете за възрастни в Ямбол и село Болярско. 43-мата обитатели на Дома за възрастни в Ямбол, които дадоха положителни проби, са на антибиотична терапия, чувстват се добре и не се налага настаняване в болница.

Сравнително спокойна е ситуацията и в Дома в село Болярско, където са заразени 14 от потребителите. Там изцяло е променена организацията на работа на персонала, уточни директорката Таня Джеджева.

Данните за България:

3712 или 42,08% от направените през изминалото денонощие 8820 PCR теста са положителни, показват данните в Единния информационен портал. 

Излекуваните са 2 518 души. Починали с Covid-19 са 141 души.

В болница се лекуват 6 548 пациенти, от тях 410 са в интензивни отделения.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 5280 лица - медицински служители. 154 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. От тях 58 са установени при лекари, 37 - при медицински сестри, 16 - при санитари, 4 - при фелдшери и 39 - при друг медицински персонал.

Най-много са новозаразените в София-град  - 929, следва Пловдив с 408 и  Варна с 301 нови случая.

По света:

Над 60,05 млн. души с коронавирусна инфекция са били установени в глобален мащаб, починалите са 1 415 428, сочи последната статистика на Reuters.

САЩ остават най-засегнатата от Covid-19 държава с близо 12,6 млн. заразени и близо 260 000 смъртни случая.

По брой на установени случаи на второ място е Индия с 9,2 млн. Над 134 000 са починалите в страната.

Следва Бразилия с повече от 6,1 млн. заразени и 170 115 жертви.

Във Франция случаите на коронавирус са над 2,17 млн. – малко повече от Русия, където са 2,16 млн.

В Испания заразените с коронавирус са 1,6 млн., Великобритания – 1,55 млн., Италия – 1,48 млн.

В Южна Америка след Бразилия най-много случаи има в Аржентина (1,38 млн.) и в Колумбия (1,26 млн.).

Днес Службата за национална статистика на Обединеното кралство (ONS) посочи в свой доклад, че 15% от работната сила в страната остава в частичен или пълен принудителен отпуск поради коронавирусната пандемия. Данните се отнасят за периода между 2-ри и 15-и ноември и отбелязват увеличение с шест процентни пункта в сравнение с предходния двуседмичен период.

Шведският принц Карл Филип и съпругата му принцеса София получиха положителни резултати от тестовете си за новия коронавирус, предаде Reuters, позовавайки се на съобщение на кралския дворец. Двамата са сравнително добре.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: