Актуална информация за епидемичната обстановка на 26.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 26.11.2020 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Ситуацията в шуменската болница продължава да е тежка. 250 пациенти с коронавирусна инфекция са на лечение в МБАЛ - Шумен. 180 от тях са с положителен COVID-19 тест, а 70 чакат резултати. Това съобщи д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Лечебни дейности” в областната болница. Към момента в ОАИЛ има 7 души, от които 6 са интубирани. 53 са новите случаи на Covid-19 в региона за 25 ноември, регистрирани от РЗИ – Шумен. Най-възрастният новозаразен жител на региона е 82-годишна жена от Нови пазар, а най-маликят – момченце на година и единадесет месеца от Шумен.

МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде преобразувана в Covid болница, обяви заместник-кметът Анести Тимчев, който се позова на нова заповед на РЗИ-Пловдив. 

Община Сливен не предвижда коледни и новогодишни прояви, съобщи кметът Стефан Радев. Решението е свързано с опазването живота и здравето на гражданите в пандемичната обстановка.

УМБАЛ - Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували КОВИД за създаване на лечебна рековалесцентна плазма. Вече не е необходимо бургазлии да пътуват до други градове, за да даряват, което ще улесни и ускори процедурата по получаването на плазма от нуждаещите се пациенти. Кръвонабирането от преболедували плазма ще започне в Бургас от 2 декември.

Три детски градини в община Бургас отварят извънредно, за да поемат от понеделник (30 ноември) грижата за децата на бургаските лекари и медицински лица. Това става със заповед на кмета Димитър Николов.

Няма нови случаи на заболели сред обитателите на домовете за възрастни в Ямбол и село Болярско. 43-мата обитатели на Дома за възрастни в Ямбол, които дадоха положителни проби, са на антибиотична терапия, чувстват се добре и не се налага настаняване в болница.

Сравнително спокойна е ситуацията и в Дома в село Болярско, където са заразени 14 от потребителите. Там изцяло е променена организацията на работа на персонала, уточни директорката Таня Джеджева.

Данните за България:

3712 или 42,08% от направените през изминалото денонощие 8820 PCR теста са положителни, показват данните в Единния информационен портал. 

Излекуваните са 2 518 души. Починали с Covid-19 са 141 души.

В болница се лекуват 6 548 пациенти, от тях 410 са в интензивни отделения.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 5280 лица - медицински служители. 154 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. От тях 58 са установени при лекари, 37 - при медицински сестри, 16 - при санитари, 4 - при фелдшери и 39 - при друг медицински персонал.

Най-много са новозаразените в София-град  - 929, следва Пловдив с 408 и  Варна с 301 нови случая.

По света:

Над 60,05 млн. души с коронавирусна инфекция са били установени в глобален мащаб, починалите са 1 415 428, сочи последната статистика на Reuters.

САЩ остават най-засегнатата от Covid-19 държава с близо 12,6 млн. заразени и близо 260 000 смъртни случая.

По брой на установени случаи на второ място е Индия с 9,2 млн. Над 134 000 са починалите в страната.

Следва Бразилия с повече от 6,1 млн. заразени и 170 115 жертви.

Във Франция случаите на коронавирус са над 2,17 млн. – малко повече от Русия, където са 2,16 млн.

В Испания заразените с коронавирус са 1,6 млн., Великобритания – 1,55 млн., Италия – 1,48 млн.

В Южна Америка след Бразилия най-много случаи има в Аржентина (1,38 млн.) и в Колумбия (1,26 млн.).

Днес Службата за национална статистика на Обединеното кралство (ONS) посочи в свой доклад, че 15% от работната сила в страната остава в частичен или пълен принудителен отпуск поради коронавирусната пандемия. Данните се отнасят за периода между 2-ри и 15-и ноември и отбелязват увеличение с шест процентни пункта в сравнение с предходния двуседмичен период.

Шведският принц Карл Филип и съпругата му принцеса София получиха положителни резултати от тестовете си за новия коронавирус, предаде Reuters, позовавайки се на съобщение на кралския дворец. Двамата са сравнително добре.