9 физически болки, пряко свързани с емоционалното ни състояние

9 физически болки, пряко свързани с емоционалното ни състояние Снимка: pixabay

Болката в шията може да отразява нежеланието ви да прощавате и да се освободите от миналото, а дискомфортът в коленете може да показва прекалено раздуто его.

Не е тайна, че емоционалните преживявания влияят пряко върху физическото състояние на човека. Нашият организъм бързо реагира на всеки стрес, което води до появата на определена болка. Това става особено забележимо в трудни периоди от живота, когато от всички страни ни залива негативизъм.

Учените отдавна са установили, че нашето душевно състояние е тясно свързано с физическото. Ето защо е много важно да обърнем внимание на сигналите, които  нашето тяло ни изпраща. Това ще помогне не само да се предприемат правилните стъпки към възстановяване, но и да се предотвратят сериозни проблеми в бъдеще.

По-долу са описани 9 вида болки, които се проявяват поради специфично емоционално състояние:

1. Главоболие

Главоболието често е резултат от силен стрес. За да се отървете от този проблем, трябва да почивате често и да отделяте време на любимите си занимания. Опитайте да прекарате няколко часа в четене на книги, разходки в парка, упражнения или медитация. Това са чудесни инструменти за справяне с главоболие и стрес.

2. Болки в шията

Болките в шията най-често отразяват нежеланието ви да прощавате и да пуснете миналото. Всички емоции се въртят около тежки мисли за грешките на някой друг. Трябва да приемете факта, че грешките са неизбежни. Но вие имате възможност да се освободите от ситуацията и да се научите да прощавате. Започнете да гледате на света по различен начин: обичайте хората и не позволявайте на грешките им да ви разболяват.

3. Болки в раменете

Това е ясен признак, че сте заседнали в някакъв проблем. Не можете да продължите напред поради поставената емоционална бариера. И най-вероятно се опитвате да игнорирате възникналия проблем. Опитайте се да разберете себе си. Копайте по-дълбоко и намерете корена на проблема, за да го разрешите най-накрая.

4. Болки в горната част на гърба

Болките в горната част на гърба показват липса на подкрепа от близките. Това е физическа проява на вашата емоционална самота. Може би се чувствате недооценени или дори необичани. Няма значение какво точно е причинило болката ви, защото трябва да се отворите за близките си възможно най-скоро. Тази стъпка ще ви помогне да се излекувате.

5. Болки в кръста

Тази проява на физическа болка показва, че сте твърде загрижени за финансовото си състояние. Това  особено остро се усеща по време на кризисни периоди. Или просто твърде често броите всяка стотинка. Време е да се отървете от манията си по финансите. Никакви пари няма да ви помогнат да възстановите душевното си спокойствие и цялостното си здраве.

6. Болки в лактите

Болката в лакътя може да означава, че сте прекалено ангажирани с планирането на собствения си живот. Прекалено твърди сте към себе си и това ви пречи да се промените. Опитайте се да живеете по-гъвкаво.

7. Болки в ръцете

Болките в тази част на тялото показват, че не се отнасяте към хората така, както бихте искали. Може би трябва да промените мисленето си и да започнете да търсите нови приятели, възстановявайки и стари връзки. Не забравяйте, че всяка връзка е предизвикателство, но това ще ви помогне да си върнете спокойствието.

8. Болки в бедрата

Бедрата са част от краката и затова болката в тях е ясен знак за страх от каквото и да е движение. Това означава, че сте твърде притеснени от предстоящи промени. Често се ограничавате до решението да останете на едно място. Време е да намерите смелост да прекрачите прага на страха и да направите скок напред, без да мислите за последствията.

9. Болки в коленете

Болките в коленете са свързани с вашето его. Просто не можете да понасяте себе си. Това се дължи на твърде високото ви мнение за собствената личност. Разбира се, трябва да се уважавате. Но не забравяйте скромността. Отделете малко време, за да се включите като доброволец или да помогнете на други, за да стабилизирате емоционалното си състояние.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: