19 септември е рожденият ден на емотикона

19 септември е рожденият ден на емотикона Снимка: pikist.com

Всяка година на 19 септември се отбелязва необичаен празник - рожденият ден на дружелюбния електронен символ, наречен "емотикон" или "емоджи"

На 19 септември 1982 г .професорът от университета Карнеги Мелън Скот Фалман (Scott E. Fahlman) за първи път предлага да се използват три символа подред - двоеточие, тире и затваряща скоба - за обозначаване на "усмихнато лице" в текст, който се набира на компютър. Това е сериозно допълнение към електронния лексикон.

Историята е запазила писмото, което Фалман е изпратил до местната електронна „дъска за съобщения“, която по това време е прототип на днешните форуми и е била основно средство за комуникация между служителите на университета.

Историческото съобщение е предшествано от дълга дискусия, в която участниците обсъждат въпроса какви символи си струва да се използват, за да се покаже, че съобщението носи хумористичен характер. Трябва да се отбележи, че съобщението, в което за първи път е използвана "усмивката"(от англ. Smiley – „усмихващ  се“), е открито едва през 2002 г. в архивите на дъската за съобщения, които са се запазили на прозрачна лента.

В "цифровите археологически разкопки", които са организирани изключително с цел да се намери това съобщение и по този начин да се определи датата на раждане на "усмихнатото лице", участват няколко ентусиасти.

За повече от 30 години от своето съществуване "усмивката" се превръща в неизменен атрибут на електронната комуникация и мнозина вече не могат да си представят как би било възможно да комуникират без нея. И, разбира се, за това време се появяват много нови емотикони, носещи различна смислова и емоционална окраска.

Емотиконът замества това, което не ни достига в общуването в чата или чрез електронната поща - интонацията на гласа и изражението на лицето. Емотиконите ни помагат по-добре да разберем събеседника, да уловим настроението му, и в края на краищата, те са просто забавни и предизвикват положителни емоции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: