В Белгия учителите роптаят срещу маските заради постоянни болки в гърлото

В Белгия учителите роптаят срещу маските заради постоянни болки в гърлото Снимка: Pixabay

Новите условия, в които са принудени да работят учителите, предизвикват основателна загриженост сред специалистите по обществено здраве.

Едва седмица след като училищата в Белгия отново отвориха врати, много от учителите вече се оплакват от болки в гърлото и умора, дължащи се на носенето на маска. Според здравния протокол в страната учителите са задължени да преподават с маски. Но тези условия на труд, според експертите, могат да бъдат потенциално опасни за здравето им.

 

Повечето учители признават, че началото на учебната година е много трудно. „Често се чувстваме останали без дъх, въпреки че проучванията сякаш доказват, че снабдяването с кислород през маската е добро. В края на деня сме напълно изтощени”, казва Мари Бриар, учителка по психология в Института „Нотр-Дам” в Намюр, столицата на Валония.

 

Много нейни колеги също са притеснени. Те се оплакват, че им се налага да говорят доста високо и да следят повече за артикулацията си, за да могат да бъдат разбрани от учениците. Това им коства много повече усилия от обичайното и в края на работния ден се натрупва значителна умора.

 

„Ще видим в бъдеще дали учителите ще могат да продължат по този начин”, коментира Силви Сатен, директорката на Института „Нотр-Дам”. И добавя: „Защото ако те са с възпалено гърло, ако това постоянно ги дразни и им създава дискомфорт, какви ще са последствията?"

 

Постоянното носене на маска може дори да бъде опасно, особено за учителите, които говорят по цял ден. „Заради тази нужда гласът непрекъснато да се усилва, може да се получат лезии на гласните струни, тоест полипи, понякога кръвоизливи по дължината на възлите, които ще бъдат изключително вредни за гласа", смята ларингологът Готие Дезютер.

 

Профсъюзът на учителите CSC Education призова за спешна среща с министъра на образованието Каролин Дезир, за да се помисли как преподавателите да бъдат облекчени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: