Европейският парламент ще гласува законопроект за биоразнообразието

Европейският парламент ще гласува законопроект за биоразнообразието Снимка: act.wemove.eu

Регламентът изисква от държавите-членки да прилагат мерки за възстановяване на природата по точно разписан график, обобщава Euronews

Според все още негласувания текст, най-малко 20% от сушата и морските зони на ЕС трябва да бъдат възстановени до 2030 г., а до 2050 процесът трябва поетапно да обхване всички екосистеми, нуждаещи се от възстановяване”. От Комисията по околна среда в ЕП смятат, че „изискванията са амбициозни, но и приложими“. 

Текстът се обсъжда от внасянето му през 2022 г., но през последните месеци беше обект на ожесточена кампания за промени. Най-активната атака дойде от Европейската народна партия (ЕНП). най-голямата група в ЕП, Спорният момент е селското стопанство.

Според ЕНП, в първоначалния му вид законопроектът застрашава традиционния поминък на европейските фермери и рибари и руши отдавна установени вериги за доставки. Други рискове са намаляване на селскостопанското производство, поскъпване на храните и дори унищожаване на градски райони, за да бъдат превърнати в зелени площи. 

ЕНП успяха да включат исканите промени, но сега Световният фонд за природата (WWF) критикува закона заради множеството изключения и „прекомерната гъвкавост по отношение на задълженията на страните-членки”. От благотворителната организация по екологично право ClientEarth също се съмняват в законопроекта заради липсата на правни гаранции и опасенията, че един „беззъб” закон оставя вратички за злоупотреби.

Предстои регламентът да бъде гласуван от Европейския парламент и да влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. След това 27-те държави-членки ще разполагат с две години, за да представят първия си план за възстановяване на природата, очертаващ зоните и предлаганите мерки, както и ясен график за изпълнението им.

Но от Climate Action Network (CAN) - Европа, се опасяват, че окончателното гласуване на закона може да се окаже „най-голямото препятствие“, ако се повтори патовата ситуация от лятото, когато Комисията по околна среда отхвърли текста с 44 гласа „за“ и 44 гласа „против“. CAN призова ЕП да одобри споразумението, за да се обърнат „незабавно” тенденциите на деградация в европейските екосистеми и Европейският съюз „да реши съвместно” как да се справи с климатичната криза и нарушеното биоразнообразие. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: