Ползите от гнева за оцеляването на човека

Ползите от гнева за оцеляването на човека Снимка: ferra.ru

Това чувство може да помогне в някои ситуации

Експерти поясниха пред изданието Dagens Nyheter защо гневът е "добър" и "лош" и какви са предимствата на първия вид.

Чувствата играят важна роля в оцеляването. Ако това не беше така, отбелязва ученият психолог Йохан Бюреберг, те отдавна щяха да са изчезнали. Гневът е едно от тези чувства. В материала се посочва, че това чувство изобщо не е негативно и е необходимо да се разбира разликата между нашето отношение към гнева и към това, което го е причинило.

Служителката от Каролинския институт Хана Салин подчертава, че гневът може да се изрази по различни начини и заплахите, насилието, повишаването на тона - това не са способи, които работят в дългосрочен план. Това означава, че за известно време на човек наистина ще му стане по-леко, ще се отърве от вътрешното напрежение, но такова поведение ще влоши отношенията между него и околните. В същото време самият човек може и да не забележи, че всъщност е ядосан поради това, че нещо го тревожи, натъжава или плаши. Пример за такъв човек, който осъзнава само гнева и не разбира какво стои зад него, е главният герой на филма "Човекът на име Уве".

Според Йохан Бюреберг гневът представлява сам по себе си сила. И тя може да бъде полезна, ако знаете как да я прилагате.

Гневът се проявява в човек под формата на реакция на тялото, умствена и поведенческа. Бюреберг изобразява връзката им под формата на триъгълник. Например, ядосаният човек може да има ускорен пулс, мускулно напрежение. И трите вида реакции могат да бъдат променяни чрез когнитивно-поведенческа терапия или чрез самостоятелна работа върху себе си.

Специалистът добавя, че на децата, например, трябва да се обясни и покаже, че емоциите и чувствата не са опасни и че всички те имат място в живота ни.

Ако говорим за "добър" гняв, то той помага на човек да преодолява препятствията и да "се справия със съпротивлението", отбелязва Йохан Бюреберг.

В момента в Стокхолмския университет се провеждат експерименти с мишки. Целта на такива изследвания е да се разбере принципа на работа на мозъчните клетки при гняв или агресия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: