Живейте сега, защото "по-късно" много често се превръща в "никога"

Живейте сега, защото "по-късно" много често се превръща в "никога"

Животът е дар, който трябва да цените с всяко ново вдишване
В какво е съсредоточена цялата ви енергия: в бъдещи цели или в реалния живот? Истината е, че абсолютно всичко е важно. Нашите действия сега определят нашето бъдеще. Решенията, взети в миналото, обясняват настоящото ни поведение. И те до голяма степен определят кои сме и как гледаме на живота. Ето защо именно днешните ни действия, мисли и думи са най-важни.

Някой е казал: „Дръжте се така, сякаш утре никога няма да дойде.“

Това, което наричаме минало, е само колекция от добри и лоши спомени, които пазим в паметта си. Що се отнася до бъдещето, това е въображаема визия за възможни събития, които могат и да не се случат.

Единственото нещо, което може да се нарече реално, е това, което се случва в тази секунда. Всичко, което имаме, това е силата на настоящето. Но как да се научим да контролираме тази сила?

За начало се научете да живеете в настоящето. Трябва да спрете да зацикляте на миналото или неизвестното бъдеще. Живейте тук и сега. В крайна сметка, ако не сега, то кога? Това не означава, че не трябва да имате цели или мисли за бъдещето. Просто фокусирайте енергията си върху това, което се случва в настоящето, защото бъдещето започва точно сега.

Ето защо трябва да цените настоящия момент. Нищо не е даденост на този свят, освен момента, в който живеем сега. Това е единствената ни времева константа. Острата неотложност на дадения момент - това е всичко, което някога ще имаме.

Въпреки че миналото ви дарява индивидуалност, а бъдещето обещава живот като в приказна мечта, всичко това е абсолютно нереалистично. Защото трябва да се съобразявате с настоящето. Трябва да разкъсате веригите на миналото и да се освободите от товара, който ви дърпа надолу. Спрете да губите времето си за мечти и започнете да ги осъществявате, правейки това, което винаги сте искали да правите.

Каквото и да искате да кажете, просто го кажете. Каквото искате да изразите, действайте. И без значение какво искате да постигнете, спрете да чакате чудо и започнете да работите върху него. Спрете да се съмнявате, време е да действате.

Някога, след години, когато косата ви побелее и коленете ви станат слаби, вие ще се обърнете назад и ще кажете, че сте взели всичко от живота. Само си представете какъв късметлия ще е този човек, който наистина може да каже така.

Искате ли да узнаете в какво се крие тайната на щастието? Не в богатството, не в идеалното ви тегло и не в това как си изкарвате прехраната. Щастието е възможност да изберете как да проведете настоящия момент. Да цените всичко, което имате и което е до вас. Щастието е внимание към малките неща в живота, които разпалват радостта във вас и изпълват дните ви със светлина.

Умението да бъдете благодарни за това кой сте и за това, което имате, ви дава усещане за свобода. Вие осъзнавате колко време сте изгубили, съжалявайки за миналото и тревожейки се за бъдещето. И точно това осъзнаване ще ви помогне да използвате силата на настоящето и да започнете да живеете точно сега.

Спрете да приемате живота за даденост. Животът е дар, който трябва да цените с всяко ново вдишване. Ценете го сега, защото утре може и да не настъпи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: