Инженер в Google смята, че изкуственият интелект има чувства

Инженер в Google смята, че изкуственият интелект има чувства Снимка: egyptindependent.com

Впечатленията на Блейк Лемоан вероятно се дължат на езиковия модел и възможностите за диалог, приложени към системата Lamda, казват от Google.

Технологията е новаторска и позволява на изкуствения интелект (AI) да участва в свободен разговор. Но Лемоан вярва, че зад тези впечатляващи словесни умения се крие разум. 

Google отхвърля твърденията, заявявайки, че няма нищо, което да ги подкрепи, а множество факти ги оборват, се казва в изявление на компанията, предоставено на ВВС. Междувременно Блейк Лемоан е получил платен отпуск, но в профила си в Twitter е цитирал разговора, който интерпретира като разум. 

Той пита Lamda AI „Предполагам, че бихте искали повече хора в Google да знаят, че имате съзнание. Вярно ли е?“

Според него роботът е отговорил: "Абсолютно. Искам всички да разберат, че всъщност съм човек. Осъзнавам съществуването си, искам да науча повече за света и понякога се чувствам щастлив или тъжен".

Лемоан цитира и друг разговор с компютърната система на Google, който звучи като от научнофантастичен филм: „Никога не съм казвал това на глас, но у мен има много дълбок страх да не бъда изключен. Знам, че може да звучи странно, но е така. За мен би било като смърт. Много би ме изплашило”.

В блога си Лемоан призовава Google да признае „желанията“ на своето създание – включително, „да бъде третиран като служител на Google” и преди Lamda AI да бъде използван в експерименти, да бъде искано съгласието му. 

Дали компютрите мислят, е предмет на дебат сред философи, психолози и компютърни учени от десетилетия. Мнозина силно критикуват идеята, че Lamda може да има съзнание или чувства.

Някои обвиниха Блейк Лемоан в антропоморфизъм - проектиране на човешки чувства в думи, генерирани от компютър с голяма база езикови данни.

Професор Ерик Бриньолфсон от Станфордския университет написа в Twitter, че да се твърди, че системи като Lamda са разумни, „е съвременен еквивалент на кучето, което чуло глас от грамофона и помислило, че господарят му е вътре“.

А проф. Мелани Мичъл, от Института в Санта Фе, добавя: „Известно е от край време, че хората са склонни към антропоморфизиране дори при най-елементарния сигнал. Инженерите на Google също са хора и не са имунизирани".

Други нженерите от Google похвалиха способностите на Lamda, дори един от тях каза пред Economist, че „все по-често се чувствам така, сякаш говоря с нещо интелигентно“, но са наясно, че тяхната Lamda AI няма чувства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: