Научно доказано: прегръщането е полезно за здравето

Научно доказано: прегръщането е полезно за здравето Снимка: pikist.com

Ето какво показват изследванията за това

Известно е, че даже прегръдките с непознат човек притежават лечебен ефект. И това е потвърдено от учените.

Изследвания, проведени от американски експерти, показват, че благодарение на прегръдките в човешкия организъм се повишава нивото на окситоцина. Този хормон е отговорен за емоционалната ни привързаност към околните хора, а така също и към собствените ни деца.

Хората с дефицит на окситоцин се смеят по-рядко, живеят сами, предпочитат да се занимават с дейности, което не изисква комуникация с другите. Като цяло им е трудно да водят разговор и се чувстват най-добре сами. 

Жените с дефицит на този хормон трудно достигат оргазъм, а мъжете с недостиг на този хормон по-трудно се привързват емоционално към партньора си.

Освен това, окситоцинът помага за намаляване на нивото на хормона на стреса в организма. Благодарение на това се намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови и други заболявания.

Резултатите от проведен експеримент показват, че нивата на окситоцин се увеличават драстично при хора, които се прегръщат в продължение на 20 секунди. При това при влюбените двойки хормонът е в по-голямо количество, отколкото при прегръдките между приятели.

Научно доказано е, че благодарение на докосването може да се понижи кръвното налягане, да се забави пулсът, да се укрепи имунната система и да се облекчи болката. Като цяло прегръдките допринасят за освобождаването на окситоцин и повишават нивото на серотонина, който е отговорен за щастието и доброто настроение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: