Човекът, който живее сам на остров

Човекът, който живее сам на остров Снимка: walesonline.co.uk

Една стара поговорка гласи: „Никой не е сам на света като остров“, но Саймън Паркър изглежда, не е съгласен

След смъртта на свой приятел, бившият авиоинженер от Кралските военновъздушни сили почувствал нужда от промяна, без да подозира, че това ще го отведе до длъжността „пазител” на безлюдния остров Флат Холм, край бреговете на Уелс.

На четири мили от Кардиф, посред Бристолския канал, остров Флат Холм няма електричество или водопровод, но е постоянна арена на лошото време. Като пазител, 38-годишният Саймън Паркър се грижи за 350-те декара земя, но не отказва услуги и като майстор, барман в единствената кръчма на острова и от време на време екскурзовод. Прекарва дните си, наблюдавайки птиците и подготвя „острова си” за различните сезони.

„Преживях няколко лоши години. Минах през труден период, в който се борих и загубих себе си. Търсех място, където да се чувствам като у дома си, но всъщност търсех себе си”, споделя пред ВВС островитянинът. 

Дълги векове Флат Холм е бил убежище на монаси, светилище на викинги, свърталище на контрабандисти, дом на миньори, търсещи сребро и лекуващи се в санаториум болни от холера. Укрепен през викторианската епоха и отново през Втората световна война, островът е известен най-вече с това, че от тук през 1897 г. самият Маркони е изпратил първото радиосъобщение през вода до уелското селце Лавенрок. 

Днес островът е местообитание на уникални гущери, цветя и птици, включително огромна колония чайки. Затова Саймън казва, че гледката от селската му къща е „доста добра, ако обичате чайки“, и споделя, че се чувства мотивиран, когато „излиза през входната врата, посрещнат от целия този птичи шум”.

Според съвременния отшелник, всеки, който чувства детето в себе си, може да постъпи като него. Но има и предизвикателства: „На континента просто приемаме всичко за даденост. Ако имате нужда от храна, просто отивате до магазина. Ако имате нужда от вода, просто завъртате крана”. 

Той е убеден, че съвременните хора трябва да се разделят с идеята, че разполагат с безкрайни ресурси. Една от задачите му е да експериментира с максимално оползотворяване на обработваемата земя и дъждовната вода. Но намерил отново себе си, това не го плаши: „Да живееш на остров е доста трудно. За мен Флат Холм е нещо като микрокосмос, модел на начина, по който гледам на света. Винаги има решение, ако имате воля за промяна”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: