Aктуална информация за епидемичната обстановка (26.10.2020 г.)

Aктуална информация за епидемичната обстановка (26.10.2020 г.)


Обобщение на събитията от деня.  

България:

Над 31% от хотелиерите смятат или да спрат временно дейността си, или да я прекратят, сочи проучване на НСИ.
 
МОН ще даде възможност на училищата да решават дали да превключат на онлайн обучение. За тази възможност, която ще се предостави на училищата, съобщи по Нова телевизия заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

ДФ „Земеделие“ приема заявления по подмярка COVID 3 до 13 ноември

От днес, 26 октомври, до 13 ноември 2020 г. Дъравен фонд "Земеделие" приема заявления за подпомагане по подмярка 21.3 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия и признати групи и организации на производители - COVID 3" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Данните:

През изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 327 души, заразени с коронавирус, при направени 2257 PCR теста, съобщи Единният информационен портал. През последните 24 часа са се излекували 122 заразени, а 10 души са починали, с което общият брой на жертвите на вируса у нас нарасна до 1094 души. В момента в болници се лекуват 2036 пациенти, от които 146 са в интензивни отделения. 14 689 са активните случаи на коронавирус у нас. 

Европа:

Европа затяга мерките срещу коронавируса. Темповете на разпространение на коронавируса в Европа нарастват. 

В Белгия са въведени строги мерки. В Брюксел, след  извънредното заседание на градското правителство, е прието решение за удължаване на комендантския час, за затваряне на културни, развлекателни и спортни обекти, за задължително носене на маски и преминаване на предприятията на дистанционен режим на работа. 

Властите на испанската автономна област Кастилия и Леон решиха да не чакат решенията на Мадрид и въведоха комендантски час от 10 часа вечерта до 6 сутринта. Още осем региона са заявили за такова намерение. Правителството на Испания възнамерява да въведе на територията на цялата страна режим на повишена готовност. 

В Италия властите в близко време ще обявят по-нататъшни строги мерки. В страната за последното денонощие са регистрирани близо 20 хиляди нови случаи на коронавирусна инфекция. В Рим, след Неапол, протестът срещу ограниченията прерасна в сблъсъци с полицията. Наблюдателите отбелязват, че безредиците са предизвикани от ултрадесни. 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се обърна с призив към жителите на страната да ограничат контактите си, да отложат пътуванията си, за да не се допусне безконтролно разпространение на вируса. В Германия за втори път беше отбелязан антирекорд - броят на регистрираните заразени за денонощие нарасна с почти 15 хиляди човека. В Берлин от събота насам влязоха в сила строги правила за носенето на защитни маски. 
В Гърция, в регионите с висок брой на заразени, действа режим на задължително носене на маски и на открито, и на закрито. В редица райони на страната е обявена забрана за излизане от дома от полунощ до 5 часа сутринта. 

Полицията във Варшава използва сълзотворен газ за разпръскване на митинга против ограниченията, броят на участниците беше превишил разрешения лимит. С коронавирус се зарази президентът Анджей Дуда. В страната за последното денонощие от COVID-19 са починали 179 човека - това е най-много за цялото време на епидемията.

Светът: 

Иран удължи мерките на COVID-19 в Техеран и в цялата страна в понеделник, тъй като здравните власти заявиха, че има смъртни случаи от вируса на всеки четири минути. Затварянето на училища, джамии, магазини, ресторанти и други обществени институции в Техеран, което трябваше да приключи в понеделник, сега ще бъде удължено до 20 ноември, съобщи държавната телевизия.

Цените на петрола се понижиха допълнително в очакване на скок в предлагането от страна на Либия, както и на опасенията около скока в броя на случаите на коронавирус в САЩ и Европа. Обезценяването в сравнение с миналата седмица е с над 2%, след като увеличаващите се случи на COVID-19 в САЩ и Европа предизвикаха загриженост за търсенето на суровини, докато перспективата за увеличено предлагане също засегна настроенията на пазара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: