Над 31% от хотелиерите смятат или да спрат временно дейността си, или да я прекратят

Над 31% от хотелиерите смятат или да спрат временно дейността си, или да я прекратят Снимка: pixabay

Това са резултатите от проведено през октомври 2020 г. от Националният статистически институт месечното анкетно проучване.
Анкетирани са управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

През септември 52,2% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62,4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47,0% - на нощувката.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през септември 35,1% от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 34,6% от тях смятат да продължат да работят.

 24,6% обаче предвиждат временно да преустановят дейността си, а 4,2% прогнозират да я прекратят.

По отношение на наетия персонал през последния месец анкетата регистрира увеличение на ръководителите, предприели основните мерки: „освобождаване/съкращаване“, „платен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“ и „неплатен отпуск“.

Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, се увеличават с 3,0 процентни пункта спрямо предходния месец и достигат 24,4%.

През септември 53,2% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 36,9% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 46,1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 33,2% от тях - „до 100%“, а 20,1% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: