Коронавирусът в Европа: Ограниченията стават все по-строги

Коронавирусът в Европа: Ограниченията стават все по-строги Снимка: Freeimages.com

Има цели региони и градове с въведен комендантски час

Темповете на разпространение на коронавируса в Европа нарастват. 

В Белгия са въведени строги мерки. В Брюксел според резултатите от извънредното заседание на градското правителство е прието решение за удължаване на комендантския час, за затваряне на културни, развлекателни и спортни обекти, за задължително носене на маски и преминаване на предприятията на дистанционен режим на работа.

Властите на испанската автономна област Кастилия и Леон решиха да не чакат решенията на Мадрид и въведоха комендантски час от 10 часа вечерта от 6 сутринта. Още осем региона са заявили за такова намерение. Правителството на Испания възнамерява да въведе на територията на цялата страна режим на повишена готовност.

В Италия властите в близко време ще обявят по-нататъшни строги мерки. В страната за последното денонощие са регистрирани близо 20 хиляди нови случаи на коронавирусна инфекция. В Рим, след Неапол, протестът срещу ограниченията прерасна в сблъсъци с полицията. Наблюдателите отбелязват, че безредиците са предизвикани от ултрадесни.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се обърна с призив към жителите на страната да ограничат контактите си, да отложат пътуванията си, за да не се допусне безконтролно разпространение на вируса. В Германия за втори път беше отбелязан антирекорд - броят на регистрираните заразени за денонощие нарасна с почти 15 хиляди човека. В Берлин от събота насам влязоха в сила строги правила за носенето на защитни маски.

В Гърция в регионите с висок брой на заразени действа режим на задължително носене на маски и на открито, и на закрито. В редица райони на страната е обявена забрана за излизане от дома от полунощ до 5 часа сутринта.

Полицията във Варшава използва сълзотворен газ за разпръскване на митинга против ограниченията, броят на участниците беше превишил разрешения лимит. С коронавирус се зарази президентът Анджей Дуда. В страната за последното денонощие от COVID-19 са починали 179 човека - това е най-много за цялото време на епидемията.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: