Червено вино през лятото?

Червено вино през лятото? Снимка: smallwinemakers.ca

С настъпването на лятото, газираните студени напитки изглеждат все по-изкушаващи за топлите следобеди. Клишето, че червеното вино е неподходящо за горещите сезони, е трайно поддържано чрез рекламите и намаленията на пазара, но дали наистина устойчивостта му го прави вярно?

Съвсем естествено топлото време предполага повече пиене на бяло вино и розе по две причини. Първо, и двете са с по-висока киселинност, което ги прави много освежаващи, и второ, именно заради високата киселинност е необходимо те да бъдат охлаждани.
При червените вина, обаче, правилото казва, че те се сервират на стайна температура, което в съчетание с класическото ни възприятие за сгряващия им ефект навява по-скоро на зима, печено месо и т.н. Тук обаче си задаваме въпроса – задължително ли е така?

Основните компоненти, които определят нуждата едно вино да бъде охладено или пък не, са стилът, в който е направено, и алкохолното му съдържание. По въпроса как се определя стилът на едно вино, ще трябва да напишем повече от една статия, затова ще обобщим, че става дума за по-леки вина с изразен плодов вкус. Другият важен компонент е алкохолното съдържание, макар че там също има различни варианти. Като цяло обаче вината с по-ниско алкохолно съдържание се държат по-добре охладени (10-12 градуса). Най-често на тези описания отговарят младите вина, които не са отлежавали в дъб.

Сред българските вина, макар и според клишето да са пословично тежки, има доста червени сортове, които подлежат на охлаждане в повечето случаи. Това са вината от сортовете Гъмза, Памид, Сторгозия и Руен, както и някои вина от Широка мелнишка лоза. Важното е, че охладени тук означава от 12 до 16 градуса по Целзий, а не нещо, което сте забравили във фризера два дни. По правило не е добре да поставяте виното във фризера, независимо дали е бяло или червено.

Предимствата на охладеното червено вино са, че то действа освежаващо, а и има онзи вдъхновяващ ефект, който ни настройва за нови приключения. Освен това то може да се съчетава с най-разнообразни храни, включително някои по-мазни риби. 

Но нека не забравяме, че когато говорим за вино, всичко е въпрос на вкус и няма как да догматизираме преживяването!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: