
Червено вино през лятото?
- Вино
- Източник: На По Вино
- Автор:

С настъпването на лятото, газираните студени напитки изглеждат все по-изкушаващи за топлите следобеди. Клишето, че червеното вино е неподходящо за горещите сезони, е трайно поддържано чрез рекламите и намаленията на пазара, но дали наистина устойчивостта му го прави вярно?
Съвсем естествено топлото време предполага повече пиене на бяло вино и розе по две причини. Първо, и двете са с по-висока киселинност, което ги прави много освежаващи, и второ, именно заради високата киселинност е необходимо те да бъдат охлаждани.
При червените вина, обаче, правилото казва, че те се сервират на стайна температура, което в съчетание с класическото ни възприятие за сгряващия им ефект навява по-скоро на зима, печено месо и т.н. Тук обаче си задаваме въпроса – задължително ли е така?
Основните компоненти, които определят нуждата едно вино да бъде охладено или пък не, са стилът, в който е направено, и алкохолното му съдържание. По въпроса как се определя стилът на едно вино, ще трябва да напишем повече от една статия, затова ще обобщим, че става дума за по-леки вина с изразен плодов вкус. Другият важен компонент е алкохолното съдържание, макар че там също има различни варианти. Като цяло обаче вината с по-ниско алкохолно съдържание се държат по-добре охладени (10-12 градуса). Най-често на тези описания отговарят младите вина, които не са отлежавали в дъб.
Сред българските вина, макар и според клишето да са пословично тежки, има доста червени сортове, които подлежат на охлаждане в повечето случаи. Това са вината от сортовете Гъмза, Памид, Сторгозия и Руен, както и някои вина от Широка мелнишка лоза. Важното е, че охладени тук означава от 12 до 16 градуса по Целзий, а не нещо, което сте забравили във фризера два дни. По правило не е добре да поставяте виното във фризера, независимо дали е бяло или червено.
Предимствата на охладеното червено вино са, че то действа освежаващо, а и има онзи вдъхновяващ ефект, който ни настройва за нови приключения. Освен това то може да се съчетава с най-разнообразни храни, включително някои по-мазни риби.
Но нека не забравяме, че когато говорим за вино, всичко е въпрос на вкус и няма как да догматизираме преживяването!
Съвсем естествено топлото време предполага повече пиене на бяло вино и розе по две причини. Първо, и двете са с по-висока киселинност, което ги прави много освежаващи, и второ, именно заради високата киселинност е необходимо те да бъдат охлаждани.
При червените вина, обаче, правилото казва, че те се сервират на стайна температура, което в съчетание с класическото ни възприятие за сгряващия им ефект навява по-скоро на зима, печено месо и т.н. Тук обаче си задаваме въпроса – задължително ли е така?
Основните компоненти, които определят нуждата едно вино да бъде охладено или пък не, са стилът, в който е направено, и алкохолното му съдържание. По въпроса как се определя стилът на едно вино, ще трябва да напишем повече от една статия, затова ще обобщим, че става дума за по-леки вина с изразен плодов вкус. Другият важен компонент е алкохолното съдържание, макар че там също има различни варианти. Като цяло обаче вината с по-ниско алкохолно съдържание се държат по-добре охладени (10-12 градуса). Най-често на тези описания отговарят младите вина, които не са отлежавали в дъб.
Сред българските вина, макар и според клишето да са пословично тежки, има доста червени сортове, които подлежат на охлаждане в повечето случаи. Това са вината от сортовете Гъмза, Памид, Сторгозия и Руен, както и някои вина от Широка мелнишка лоза. Важното е, че охладени тук означава от 12 до 16 градуса по Целзий, а не нещо, което сте забравили във фризера два дни. По правило не е добре да поставяте виното във фризера, независимо дали е бяло или червено.
Предимствата на охладеното червено вино са, че то действа освежаващо, а и има онзи вдъхновяващ ефект, който ни настройва за нови приключения. Освен това то може да се съчетава с най-разнообразни храни, включително някои по-мазни риби.
Но нека не забравяме, че когато говорим за вино, всичко е въпрос на вкус и няма как да догматизираме преживяването!
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите

Атака с камион остави единадесет жертви и много ранени във Ванкувър, Канада (обновена)
КЕШ клуб
300
3 000
30 000