Франция се готви да „живее с вируса“ поне до лятото на 2021 г.

Франция се готви да „живее с вируса“ поне до лятото на 2021 г. Снимка: picabay

На французите бе напомнено, че следващите дни „са решаващи" в борбата с епидемията и те бяха призовани да се съобразяват с всички мерки за сигурност и ограничения.

 Френското правителство се подготвя за перспективата ограниченията зарaди коронавирусa в страната да продължат до лятото на 2021 г.

 

Това съобщава bfmtv, позовавайки се на изявление на премиера Жан Кастекс.

 

Според него стратегията за борба с вируса, която правителството обяви до края на 2020 г., вероятно ще продължи до лятото на 2021 г.

 

Въпреки че нямаме ваксина, трябва да маркираме определена перспектива за това какви ще бъдат правилата на играта", каза Кастекс.

 

Що се отнася до близкото бъдеще, някои разхлабвания на мерките са възможни, ако тенденцията към намаляване броя на заразените продължи.

 

Ясно е, че тържествата и събиранията няма да бъдат разрешени дълго време. Барове и ресторанти, които също често стават огнища на инфекция, не могат да бъдат отворени по-рано от 1 декември - за разлика например от магазините за играчки", каза премиерът.

 

Той припомни положителните новини от разработчиците на ваксини BioNTech и Pfizer, въпреки че има и други ваксини в последните етапи от изследванията, и изрази надеждата, че времето за ефективна ваксина срещу коронавируса наближава.

 

В същото време се опасявам, че недостатъчно французи ще се съгласят да бъдат ваксинирани", добави Кастекс.

 

Френският президент Еманюел Макрон напомни на французите, че следващите дни са „решаващи" в борбата с епидемията и призова да се спазват всички ограничения и мерки за сигурност.

 

Припомняме, че във Франция от 15 дни действа строга обща карантина - хората имат право да напускат домовете си само по основателна причина, а ресторантите, магазините за нехранителни стоки и културните институции бяха принудени да затворят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: