Една от най-старите бутилки коняк в света е продадена за над 130 000 евро

Една от най-старите бутилки коняк в света е продадена за над 130 000 евро Снимка: The Spirits Business

Бутилката с кехлибарен еликсир е произведена през 1762 г. от Maison Gauthier във Франция.

До ден днешен са оцелели само три такива бутилки от реколта от 1762 г. с оригиналните етикети. Продадената бутилка е известна като Grand Frere или „Големия брат" на триото, тъй като е най-голямата.


В момента в музея на Готие се помещава „Малката сестра", докато „Малкият брат" беше продаден на търг в Ню Йорк през 2014 г.


Бутилката има забележителна история. Произведена в същата година, когато Великобритания влиза в Седемгодишната война срещу Испания и Неапол, а Екатерина II стават императрица на Русия, бутилката се държи от същото семейство от края на XIX век.


Според бившия собственик на бутилката, неговите прабаби и дядовци са приели сираче на име Алфонс, който ги напуска през 1870 г., за да работи в региона на Коняк. Той се връща в дома на осиновителите си 10 години по-късно с количка, заредена с бутилки коняк.


Смята се, че Алфонс е напуснал региона на Коняк, след като лозите са били унищожени от филоксерата, която съсипва производителите на вино и бренди по това време, и че бутилката му е дадена вместо заплата. Алфонс е изпратен на война през 1914 г. и никога не се връща, но семейството му внимателно съхранява съкровището в избите си.


Gauthier 1762 е известен и почитан по целия свят като коняк, който е високо ценен в света на колекционерите на спиртните напитки - казва в изявление Джони Фоул, специалист по ликьори на Sotheby. - Тази бутилка представлява не само пример за лозарството преди филоксерата, но и за ранното съзряване в бъчви от зората на производството на Готие и дори предхожда френската революция. Тази бутилка съдържа не само превъзходно бренди, но и историята на коняка."



Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: