Европейско лято: мобилните телефони се следят, не пускат на плажа

Европейско лято: мобилните телефони се следят, не пускат на плажа Снимка: pixabay

В курортните градове на Белгия властите въвеждат система, която позволява в реално време да се следи колко човека се намират на плажовете, парковете и улиците с магазини.

Не е необходимо да инсталирате никакво приложение на телефона. Системата следи струпването на хора по данни от най-близките мобилни клетки и публикува тази информация на сайт - който може да посети всеки, желаещ да се въздържи от посещение на многолюдни места.

В Португалия подобна система започна да се въвежда през май. Там ще трябва да се инсталира приложение, но властите уверяват, че информацията се съхранява само на телефона на потребителя.

В Германия са обезпокоени не само от струпването на хора на плажовете, но и от транспорта. Германските туристи бяха сред първите, допуснати да пътуват до други страни. Но не забравят и за родината си: с официалния старт на летните ваканции германците се втурнаха към курортите на Балтийско и Северно море.

Германските железници - Deutsche Bahn - дори казват, че пътуванията са  почти същите като преди и трябва да се пуснат допълнителни влакове.

А въздушният транспорт вече не е толкова популярен, колкото преди. Например летището в Дюселдорф, в сравнение с миналата година, изпълнява само 20% от полетите.

Но на плажовете в много курорти се допускат само местни жители и туристи, които са си резервирали хотелска стая. Автотуристите, пристигащи за ден или два, могат да останат без морето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: