С 18% е нараснал по обем пазарът на безалкохолни бири у нас през 2022 г.

С 18% е нараснал по обем пазарът на безалкохолни бири у нас през 2022 г. Снимка: pikist.com

Сегментът на безалкохолните бири у нас продължава да расте и през 2022 г. с 18% ръст в обем и 23% ръст в стойност. Въпреки че цялостният дял на безалкохолните бири в България спрямо общия бирен пазар е все още малък, около 1%, през последните години се наблюдава стабилна тенденция за растеж. 

През 2021 г. пазарът на безалкохолните бири расте с 20% в средноценовата категория и с 28% в премиалната категория бири. За регион Централна и Източна Европа безалкохолните бири са най-бързо растящият сегмент за последните 7 години по данни на Global Data. 

Необходимостта от предлагането на безалкохолни бири показва и значителния ръст на пазара в този сегмент в последните години, като 37% от потребителите споделят, че планират да намалят употребата на алкохол, като най-голям е процентът във възрастовата група 18 – 24 (GlobalData, 2017). 

Множество нови проучвания показват засилване на тези тенденции, които са провокирани от големия интерес към по-здравословния начин на живот и търсенето на продукти, които са съвместими с него, сочи изследване на Business Research Company

То показва още, че размерът на глобалния пазар на безалкохолна бира нараства от 18,44 милиарда долара през 2022 г. до 20,16 милиарда долара през 2023 г. при общ годишен темп на растеж (CAGR) от 9,3%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: