Повече от половин Франция е застрашена от лятна суша

Повече от половин Франция е застрашена от лятна суша Снимка: Photo by Alex D'Alessio on Unsplash


В очакване на лятото, което предвещава суша и горещина в цяла Европа, френското Министерството на екологичния преход мобилизира акционери и заинтересовани страни, за да предвиди недостиг и прекъсване на доставките на вода в страната.

53 френски окръга са застрашени от лятна суша според инвентара, публикуван в четвъртък (14 май) от Министерството за екологичен преход след заседание на националния комитет по водите.

Между май и септември коридорът на Рона вероятно ще бъде най-засегнат, преди вълната да достигне Гранд Ест, Бургун Франш-Коме, Център Вал де Лоар и част от Нова Аквитания. Отвъд морето, Мартиника и Гваделупа вече са обект на силен недостиг на вода.

„Възможен" до „много вероятен" риск

Според Френската метеорологична служба Météo France, Бюрото за геоложки и минни изследвания (BRGM), Бюрото за биологично разнообразие (OFB) и френския навигационен орган VNF, рискът от суша е „много вероятен" за 11 отдела (включително Централен Гранд Масив, О-Сон и О-Рейн), „вероятен“ за 24 други (включително Център-Вал де Лоара и Гранд Ест) и „възможен“ за останалите 18.

По-специално Météo France прогнозира по-сухо от нормалното време през северозападна Европа, включително голяма част от Франция, през следващите три месеца.

Приоритет за питейна вода

Държавният секретар Еманюел Уоргон иска да принуди ведомствата да бъдат по-добре подготвени за суша. В процес на разработка е министерски указ за хармонизиране на ограничителните мерки, когато става въпрос за използването на водата на национално ниво, най-вероятно чрез определяне на прагове за активиране въз основа на модела за контрол на замърсяването на въздуха.

По-добрата координация, особено между окръзите, трябва да позволи „по-бързо вземане на решения, така че споделянето на използването на водата да се извършва при най-добрите възможни условия“, в случай на недостиг, „с приоритет на снабдяването с питейна вода“, уточни тя.

За да се избегне какъвто и да е риск, въздействието на изменението на климата ще трябва да бъде взето предвид компонента за питейна вода от плана ORSEC, генералния план на Франция в случай на бедствие, когато местните средства се окажат недостатъчни.

Повтарящи се епизоди

Уоргон също припомни, че през последните години Франция е засегната от „редовни суши“. Лятото на 2019 г. беше особено сухо, което накара 73 окръга да наложат ограничена употреба на вода, докато 13 окръга, включително Крез, претърпяха смущения в доставките на питейна вода.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: