Храни и напитки, с които не е добре да прекаляваме

Храни и напитки, с които не е добре да прекаляваме Снимка: pixabay

Колкото и да са полезни, някои храни и напитки се отразяват доста негативно на човешкия организъм, ако се приемат в особено големи количества

Има моменти, в които хората шеговито се оплакват, че са „предозирали“ с храна. Понякога тази шега не е толкова безобидна, защото е доказано, че има храни, които може да ви навредят и докарат проблеми със стомаха. В свое проучване компанията foodpanda подбра храните и напитките, с които е най-лесно да прекалите. 

  • Морковите са пълни с витамини, минерали и фибри, които са полезни за вашето здраве. Но приемането на твърде много моркови може да насити организма с твърде много бета-каротин. Това може да доведе до излишък на кръвен каротин, който може да оцвети кожата ви в жълто-оранжево или да я обезцвети.
  • Любителите на суши, внимавайте: яденето на прекалено много сурова риба може да увеличи съдържанието на живак. Големите риби на върха на хранителната верига, като така ценения червен тон, могат да натрупват метилживак в мускулите си, тъй като консумират много по-малки риби през живота си.
  • Въпреки че някои хора твърдят, че биха престанали да функционират правилно без чашата си сутрешно кафе, най-добре е да се ограничите само до нея. Прекомерната консумация може да ви докара безсъние, безпокойство, гадене, неравномерен сърдечен ритъм, мускулни тремори, тревожност и главоболие. Всъщност твърде много кофеин може да бъде фатален.
  • Вода. Конвенционалните насоки за пиене на осем чаши вода на ден се оказаха мит. Но има нещо, което пиенето на твърде много вода може да ви доведе. Водната интоксикация възниква, когато човек пие толкова много, че водата разрежда концентрацията на натрий в кръвта, създавайки електролитен дисбаланс.
  • Индийско орехче. Лекото поръсване на индийско орехче върху вашето ястие няма практически никакви ефекти освен да направи храната по-вкусна. Проблемите обаче започват, когато подправката се консумира в прекомерни количества. Тя може да подейства като халюциногенен наркотик. Неприятните странични ефекти обикновено се появяват три до осем часа след поглъщането и могат да включват безпокойство и страх.
  • Тестените храни са много вкусни и човек обикновено ги хапва бързо. Чувството на ситост достига до мозъка по-късно, отколкото храната се обработва във вашия стомах. Ето защо е изключително лесно да преядете с пица или паста, което може да ви докара неприятна тежест.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: