Мерките срещу кризата в земеделието

Мерките срещу кризата в земеделието Снимка: www.pikist.com

Конференция в Брюксел определя бъдещето на селскостопанските дейности.
Ясен е регламентът, който дава правно основание на държавите, членки на Европейския съюз, да започнат на своя територия специалното подпомагане, което Европейската комисия осигурява на сектор „Земеделие“ за борба с кризата, причинена от Covid-19. 

България вече обяви част от мерките, които предприема за подпомагане на селското стопанство. Земеделието и селските райони са единствената обща политика на ЕС и субсидиите за тази политика идват от бюджета на съюза, коментира председателят на Института за агростратегии Светлана Боянова. 

Брюксел дава зелена светлина на няколко типа мерки. 

Една от тях е директната подкрепа за фермерите и за селските райони

„Например да се дават в рамките на Програмата за развитие на селските райони до 200 хиляди евро на фермери и на други земеделски бизнеси в селските райони, заеми с ниска лихва или гаранции за покриване на техните оперативни разходи“, поясни Светлана Боянова. 


Предвидени са по-високи авансови плащания – както за директните плащания, така и за някои от мерките в Програмата за развитие на селските райони. 

„В рамките на държавния бюджет могат да се предоставят и държавни помощи в размер до 100 хиляди евро на ферма и до 800 хиляди евро за преработвателните предприятия", уточни Боянова. 

Други мерки са свързани с повече административна гъвкавост. Такива са удължаване на срокове за подаване на документи. 

При мерките, свързани с пазара, има предвидени варианти маслото, сиренето и месото да могат да се складират частно, за да се намали предлагането на пазара на такива продукти поради свитото потребление.

„Да бъдат компенсирани фермерите за това, че ще ги съхраняват за известен период от време, което струва пари. В годините ние не направихме организации на производители, а реално тези пазарни мерки се прилагат през организации на производителите, не на индивидуални фермери. Оттук тръгва цялата „сложност“ в прилагането на тези мерки в България“, коментира Светлана Боянова. 

Не повече от 1% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони, или 56 млн. лева за България, може да се използва и за т.нар. хоризонтално подпомагане с директни суми за зедемелските производители и малки агрохранителни бизнеси. Тази мярка е една от най-атрактивните за нашата действителност. 


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: