НАСА ще плаща на частни компании за добив на ресурси от Луната

НАСА ще плаща на частни компании за добив на ресурси от Луната Снимка: NASA

Ще се изкупуват проби от скали и лунен прах до 500 грама.

В официално съобщение американската правителствена агенция НАСА обяви намерението си да плаща на частни компании за добив на ресурси от Луната. В инициативата могат да се включат както американски, така и чуждестранни компании. По този начин агенцията ще стимулира частния добив на желани извънземни ресурси.

Съобщението гласи, че НАСА е готова да плати за проби от 50 до 500 грама при претегляне на Земята, съобщава Вloomberg. Могат да се събират лунен прах, скали и други материали. Агенцията отбелязва, че средствата ще бъдат изплатени изцяло, след като компаниите предоставят изображения, доказващи, че пробите са от Луната, и след като пълната собственост върху пробите е прехвърлена на НАСА. 

„Насърчаването на частните инвестиции в космическите технологии ще тласне усилията в областта на науката и проучването отвъд онова, което само парите на данъкоплатците биха могли да постигнат", се казва още в съобщението от агенцията. 

От друга страна, това, че НАСА иска да плаща на компании за проби от лунни камъни, създава важен правен прецедент, казва Кейси Драйер, главен адвокат и старши съветник по политиката в Planetary Society. 

В изявление, направено от директора на НАСА Джим Брайдънстайн, се посочва, че плановете на космическата агенция няма да са в нарушение на договора от 1967 г., според който небесните тела и космосът са освободени от национални претенции за собственост. Според космическата агенция добитите ресурси са собственост на компаниите, а след покупката ще бъдат „собственост на НАСА".

Дали дадена страна или бизнес може да притежава или продава извънземни ресурси, е оспорвана тема в международното право. Широко ратифицираният Договор за космическото пространство от 1969 г. не дава ясен отговор по този въпрос, а Лунният договор от 1979 г., който се стреми да изясни въпроса, е ратифициран само от 18 държави, като САЩ не са сред  тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: