Първият хуманоиден робот на NASA тренира в Австралия

Първият хуманоиден робот на NASA тренира в Австралия Снимка: NASA

Така наречената „Валкирия” ще натрупа опит, с потенциал да се използва в мисиите „Артемида” и за друи наземни цели на роботиката

Валкирия пристигна в Западна Австралия на 6 юли, за да тества възможностите си в австралийския енергиен гигант Woodside Energy в Пърт. Компанията планира да разположи Валкирия в свои офшорни съоръжения без екипаж, за да повиши безопасността както за своя персонал, така и за околната среда.

„Радваме се, че започваме следващата фаза на разработване и тестване на усъвършенствани роботизирани системи, които имат потенциала да повлияят положително на живота на Земята, като позволяват по-безопасни операции в опасна среда“, се казва в съобщение на екипа по роботика на NASA

Първият двуног хуманоиден робот на NASA е висок 1,8 метра и тежи 125 кг, Валкирия е е проектирана да изпълнява жизненоважни задачи в космоса, и на Земята. NASA се надява да я използва на Луната, в разработването на дългосрочни работни площадки и местообитания, дори без физическо присъствие на хора. 

От 2016 г. насам NASA удвои усилията си за подобряване на технологиите за дистанционно управление и разработване на напълно автономни роботи. Американската космическа агенция вярва, че Валкирия и други усъвършенствани мобилни роботи ще бъдат жизненоважни инструменти, които ще позволят дистанционно контролиране на опасни операции и ще освободят на хората време за работа по задачи от по-високо ниво .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: