Ракетата New Glenn ще лети до Марс: Безос получи първия си договор с НАСА

Ракетата New Glenn ще лети до Марс: Безос получи първия си договор с НАСА

Компанията Blue Origin, приндлежаща на собственика на Amazon Джеф Безос, спечели първия си договор с НАСА за ракетата New Glenn

НАСА избра тази ракета за изстрелване на няколко малки марсиански спътника  Escape и Plasma Acceleration and Dynamics Explorer ESCAPADE в края на 2024 г. 
Космическият кораб ще влезе в орбита около Марс след 11 месеца.

Голямата ракета, върху която Blue Origin работи от години, все още не е готова. Преди това Blue Origin получи поръчки от няколко търговски клиенти, включително Amazon, която през април миналата година възложи на компанията договор за 12 изстрелвания на спътниците Kuiper с опция за още 15.

ESCAPADE следва дълга традиция на научни и изследователски мисии на НАСА до Марс и ние сме доволни, че програмата за изстрелване на НАСА избра New Glenn за изстрелване на инструменти, които изучават марсианската магнитосфера“, заяви Джарет Джоунс, старши вицепрезидент на New Glenn в Blue Origin.

Мисията ESCAPADE беше избрана от НАСА през 2019 г. като една от трите в програмата за малки иновативни мисии за изследване на планети, всяка от които е ограничена до 55 милиона долара. НАСА планира да изстреля и трите мисии като спомагателни към други, като ESCAPADE и мисията Janus първоначално бяха планирани да бъдат изстреляни като вторичен полезен товар за мисията Psyche.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: