България стана част от Споразуменията „Артемида“ на НАСА

България стана част от Споразуменията „Артемида“ на НАСА Снимка: Министерство на иновациите и растежа

„НАСА има честта да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията „Артемида“

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор на НАСА Бил Нелсън подписаха присъединяването на Република България към Споразуменията „Артемида“ (Artemis Accords) на НАСА, които дефинират основните принципи за глобално сътрудничество в космическото пространство. България стана 32-та държава, която се присъединява към Споразуменията „Артемида“. 

На церемония в централата на НАСА във Вашингтон участваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, посланикът на България в САЩ Георги Панайотов, заместник-генералният директор на НАСА Пам Мелрой и Соната Култър, заместник помощник-секретар на Държавния департамент на САЩ.

„Присъединяването ни към Споразуменията „Артемида“ е исторически момент за България. Вярваме, че разширяването на границите на човешкото търсене в Космоса с подкрепата на дълбоките технологии и изкуствения интелект ще осигури мирно и устойчиво съвместно съществуване на Земята. Години наред НАСА е символ на стремеж към развитие чрез технологиите и човешкия дух. За нас е чест да се присъединим към това партньорството между държавите за мирното пътуване в нови територии“, заяви министър Стойчева.

НАСА има честта да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията „Артемида“, каза генералният директор Нелсън. „Глобалните партньорства, направени в ерата на Артемида, ще създадат възможности, които са от полза за членовете на поколението „Артемида“, както в нашите страни, така и по света. Лидерството на България ще помогне да се гарантира, че пътуването на човечеството до Луната и отвъд нея ще се извърши мирно, безопасно и прозрачно“, каза още той.

Споразуменията „Артемида“ целят задълбочаване на международното сътрудничество в мирното използване на космическото пространство. Присъединяването на България ще засили стратегическото ни международно партньорство в областта на космическите технологии. 

„Нашата цел е да повишим конкурентоспособността на българската индустрия, да насърчим развитието на иновациите и да повишим информираността за космическите програми. Задълбочаването на стратегическото ни сътрудничеството със САЩ ще допринесе значително за по-нататъшното развитие на космическите дейности у нас и ще предостави нови възможности за международни партньорства“, каза още министър Стойчева.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: